amd-opousti-vykonny-desktop-a-zameri-se-na-apu-a-mobilni-trh
Novinka AMD opouští výkonný desktop a zaměří se na APU a mobilní trh

AMD opouští výkonný desktop a zaměří se na APU a mobilní trh

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2011 14:18 38

Před měsícem jsme vám říkali, že AMD zřejmě vyklidí desktop trh a zaměří se na mobilní - jak to je doopravdy?

Reklama
AMD opouští výkonný desktop a zaměří se na APU a mobilní trh
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku listopadu jsem vám říkal, že AMD se začne pomalu stahovat z desktopového segmentu trhu s výkonnými čipy bez grafického jádra. Přesná citace článku ze 4.11 je tato: AMD kompletně mění strategii a hlavními produkty budou do budoucna APU (Llano, Trinity, Brazos). Vše na úkor serverových a desktopových procesorů. Týmy vyvíjejíci klasické procesory byly osekány a lidé propuštěni. Podle AMD tam není možné Intelu konkurovat a AMD se z těchto trhu pravděpodobně zcela stáhne a bude hledat své místo v tabletech, mobilních zařízeních kde má proti Intelu šanci. Ono to asi je správné rozhodnutí, proč lít miliony do vývoje Bulldozerů když pak nemají proti Intelu šanci. To je lepší nalít miliony do APU a tam Intelu řádně zatopit. Tato strategie dává smysl. Co ale bude s desktopovými grafikami je zatím otázka ..

K výše napsanému textu je nutné podat malé objasnění. První indicie jež na tuto strategii přišla už na začátku roku, kdy byla uvedena platforma Brazos. Už tehdy jsem vám v recenzi říkal, že AMD mění startegii a prioritu dostávají mobilní APU před těmi desktopovými. Tato skutečnost se stále projevuje i u Llano, jež se téměř nedá v desktop variantě koupit. Už při jejím uvedení sami lidé z AMD říkali, že do desktopu jdou "zmetkové" čipy a ty nejlepší do mobilní sféry. Nyní se kolem této strategie AMD (jež je jasná už řadu měsíců) opět roztočila mediální masáž článkem na Softpedia. Ten nyní "s křížkem po funuse" tuto informaci uvedl na titulce a byla mnohými médii přejata jako "bombastická" novinka. Připomínám, že jsem vám to říkali už před třemi týdny.

Jak to ale je doopravdy? - AMD v žádném případě nekončí s desktop procesory jako takovými. Jen už nebude vyvíjet čipy bez grafiky, pouze desktopové čipy CPU. Bude vyvíjet zkrátka architekturu jež bude moci použít v různě výkonných APU. A tyto čipy se středním procesorovým výkonem se do desktopu také dostanou. Nadále se tedy budeme setkávat s procesory do desktopu založenými na architektuře Piledriver/Steamroller atd. Ovšem jejich součástí bude vždy grafika a nebudou v žádném případě patřit výkonem do High-endu. Tento pomyslný High-end AMD na čas opouští, což se pravděpodobně týká i serverů. Možná časem společnost vydělá na mobilním trhu dost peněz na zaplacení vývoje dalšího High-endu, ale to bychom předbíhali.

V žádném případě se nejedná o temné scénáře jež vám někteří předkládají. AMD tu s námi bude ještě dlouho, budeme se s nimi setkávat v různě výkonných APU, grafikách a časem i tabletech, výkonných mobilních telefonech. Před AMD je ještě dlouhá cesta a bude je to stát hodně úsilí prorazit tam, kde nyní vládnou jiní, ale snad se jim to podaří.

Zdroj: PCT, Softpedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama