tsmc-nebude-stihat-dodavat-28nm-cipy-ma-moc-objednavek
Novinka TSMC nebude stíhat dodávat 28nm čipy. Má moc objednávek

TSMC nebude stíhat dodávat 28nm čipy. Má moc objednávek

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

3. 12. 2011 06:00 11

Poptávka po novém výrobním procesu je enormní. Mimo dvou velkých společností o výrobu vlastních polovodičů žádá rovnou 7 velkých společností.

Reklama

Přibližně před měsícem začalo TSMC s masovou produkcí čipů, vyráběných novým 28nm výrobním procesem. TSMC prý zatím nikdy nevidělo tak velký zájem o nový proces a trpí problémy s výrobními kapacitami. Jednoduše nestíhá vyrábět. Tento výrobce je v současnosti jediným, který je schopný dodávat zákazníkům 28nm čipy a je zde rekordní fronta čekatelů se zakázkami. Běžně soupeří o výrobní kapacity AMD a nVidia spolu s menšími společnostmi. Nyní je na seznamu mimo těchto dvou uvedených také Qualcomm, LSI Logic, STMicroelectronics, Altera, nebo třeba Broadcom.

TSMC nebude stíhat dodávat 28nm čipy. Má moc objednávek
i Zdroj: PCTuning.cz

Od května TSMC obdržela 89 různých návrhů obvodů, které by měla pro některou společnost vyrobit. To je během půl roku více, než všechny návrhy na výrobu 40nm polovodičů, které TSMC obdrželo. Díky takto velké poptávce se zvedly ceny výroby. 28nm výrobní proces bude tvořit 2 procenta příjmů společnosti za 4. čtvrtletí roku 2011, místo odhadovaného 1 %. Výroba takového množství wafferů se třikrát protáhne, místo standardní doby 2 měsíců se některé dodají až za půl roku.

Společnost má výrobní kapacity zatím na 20 000 wafferů za měsíc, ale v prvním čtvrtletí příštího roku se bude otevírat nová továrna Fab 15, díky které by se měla zvýšit výrobní kapacity na 100 000 wafferů za měsíc. Kolují zvěsti, že AMD ještě letos uvede nějaké grafické karty. To je ale prý skoro nemožné a pravděpodobně půjde pouze o paper launch. Do konce roku se dočkáme jen velice malého množství nebo vůbec žádných 28nm čipů.

Zdroj: Digitimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama