zname-jadra-pristi-generace-grafik-od-nvidia-nejvyssi-model-az-zacatkem-roku-2013
Novinka Známe jádra příští generace grafik od nVidia. Nejvyšší model až začátkem roku 2013

Známe jádra příští generace grafik od nVidia. Nejvyšší model až začátkem roku 2013

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

27. 11. 2011 06:00 20

Příští rok bude plný grafických novinek, které nevyjdou v jeden den. Od nejnižších modelů z poloviny roku se dostaneme až k high-endu, který přijde na přelomu roku 2012/2013.

Reklama

Jak již víme, TSMC, které bude vyrábět grafické čipy pro společnost nVidia, už nějaký čas testuje svůj 28nm výrobní proces a opravuje jeho chyby a nedostatky. Po průšvihu jménem 40 nm v minulém roce, kdy oba výrobci grafických čipů museli měnit své návrhy, musí TSMC více testovat a nVidia dávat větší pozor při navrhování čipů. Nyní ke krátkým specifikacím.

Se operačním systémem Windows 8 přijde také vylepšená verze DirectX, označována jako DirectX 11.1. Všechny budoucí grafické karty ji už budou podporovat, stejně tak i rozhraní PCI-Express 3.0 (kromě nejnižšího modelu). Grafické čipy vycházejí z architektury Kepler a jejich označení je GK (Geforce Kepler). Pokud začneme jádrem, které by mělo být uvedeno jako první, bude se jednat o GK107. Toto jádro bude podporovat paměťové čipy GDDR5 a k nim bude mít jádro přístup přes 128bitovou sběrnici. Je to jediný čip, který nebude podporovat nové rozhraní PCIe 3.0. Vydání by mělo být do půlky příštího roku.

Známe jádra příští generace grafik od nVidia. Nejvyšší model až začátkem roku 2013
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud půjdeme dál, dostaneme se k jádru GK106. To by mělo nahradit dnešní GF114, tedy grafické karty GTX 560. Toto jádro již bude plně podporovat 3. generaci rozhraní PCI-Express. Používat bude paměti typu GDDR5 a 256bitovou paměťovou sběrnici. Dalším skokem se dostáváme k čipu GK104, který se výkonově nachází těsně pod GTX 570. Zde platí stejné, jako u jádra předchozího, jen s rozdílem větší, 384bitové sběrnice.

A dostáváme se do high-endu, k nejvýkonnějším grafickým kartám. Přesto, že se jedná o názvy grafických čipů, je v obrázku zanesena varianta GK110, která bude složená ze dvou jader GK104. Bude se pravděpodobně jednat o dvoučipové grafické karty, ale nepůjde o absolutní výkonnostní špičku. GK110 se umístí těsně nad GTX 580 a dočkáme se jej asi ve 3. nebo 4. čtvrtletí. Nejvýkonnějším modelem ale bude jednojádrový čip, nebo grafická karta, GK112. Ten přijde ale až na přelomu roku nebo začátkem roku příštího, kdy bude mít nVidia u TSMC absolutně vyladěný výrobní proces. Pravděpodobně se ale bude na co těšit. Mimo již zmíněného nového rozhraní 3. generace, DirectX 11.1 a GDDR5 pamětí, bude mít velkou, 512bitovou paměťovou sběrnici. Toto jádro by mělo být na úrovni dnešní dvoučipové grafické karty GTX 590.

Zdroj: 4gamer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama