google-zaradil-do-blacklistu-dalsi-stranky-s-piratskym-obsahem
Novinka Google zařadil do blacklistu další stránky s pirátským obsahem

Google zařadil do blacklistu další stránky s pirátským obsahem

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

25. 11. 2011 09:00 18

Společnost vyřadila další pirátské weby a oblíbená úložiště z funkce automatického vyhledávání a dokončování. Tím se razantně snížil počet hledaných výsledků s chráněným obsahem, bez nutnosti zasahovat do algoritmu.

Reklama

Nejoblíbenější internetový vyhledávač se rozhodl omezit přístup k autorsky chráněnému obsahu prostřednictvím funkce automatického vyhledávání. Je to jeden z mála kroků, kter může učinit, bez nutného zásahu do samotného algoritmu. Na blacklistu najdeme vedle jmen RapidShare.com a HotFile také 4Shared, FileSonic a FileServe. Z torentových serverů se pak jedná např. o The Pirate Bay, BitTorrent, či pouhý výraz "torrent".

Google zařadil do blacklistu další stránky s pirátským obsahem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoli se může zdát podobný krok neefektivní, není tomu tak. Počet zobrazených výsledků pro "blokovaná" úložiště a weby klesl v některých případech o více jak jednu třetinu a to není zrovna málo. Na přiložených grafech můžete vidět výrazný pád počtu hledání po zařazení na blacklist.

Google zařadil do blacklistu další stránky s pirátským obsahem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco Google je s výsledky spokojen, majitelé zmiňovaných webů si stěžují na "cenzuru" a naráží na fakt, že se k podobnému kroku vyhledávací gigant rozhodl několik dní po spuštění vlastního obchodu s hudbou, kterému by podobné weby braly potenciální zákazníky. Naopak v Google jsou klidní a společnost reagovala s tím, že podobné změny nijak neovlivnily výsledky vyhledávání a navíc mají pozitivní dopad při boji s pirátským obsahem.

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama