zvyste-vykon-procesoru-intel-update-dalsi-vysledky
Novinka Zvyšte výkon procesorů Intel (UPDATE) – další výsledky

Zvyšte výkon procesorů Intel (UPDATE) – další výsledky

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 11. 2011 18:25 67

Vypnutím Core parkingu ve Windows 7 zvýšíte výkon CPU s Hyper-Threadingem o desítky procent

Reklama
Zvyšte výkon procesorů Intel (UPDATE) – další výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Na upozornění našeho čtenáře, aktivního na našem fóru, jsme museli rozmazat máslo na hlavě a opravit problém, jež se táhne všemi posledními recenzemi procesorů. Měřili jsme v dobré víře s defaultním nastavením systému, tudíž se zapnutým Core parkingem na hodnotě 64. Což je defaultní nastavení Windows pro Intel procesory s Hyper-Threadingem. Náš čtenář nás už před časem upozornil, že měříme špatně (zejména ve WinRAR). Nebyl ale čas problém identifikovat a odhalit. To jsem udělal až v recenzi Core i7-3930K, jež vás čeká příští týden. O co jde? - Pokud je Core parking zapnutý, polovina jader procesoru s Hyper-Threadingem zkrátka spí a výkon je samozřejmě podstatně nižší. Jiných procesorů - tedy AMD, se to netýká.

Podívejme se na špatně změřený výsledek na prvním grafu. AMD FX-8150 má skóre 4697 tedy stejné jako Core i7-3960X s výsledkem 4709. Podle tohoto testu by se měl nejvýkonnější CPU planety stydět, nabízí výkon jako procesor za 6000 Kč s DPH. Připomínám, že jsme měřili špatně .. tady je oprava:

Zvyšte výkon procesorů Intel (UPDATE) – další výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní je již vše OK a procesor Core i7-3960X podává skóre 6451 což je proti AMD FX-8150 nárůst výkonu o 37 procent. Stejně tak nechávají AMD FX-8150 za sebou všechny procesory Intelu, tedy se hroutí i další mýtus o skvělém výkonu AMD FX ve WinRAR. A jak jsme toho dosáhli? - Je to jednoduché: Vypněte si Core parking v registru.

V tomto klíči: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583 změňte "ValueMax" z hodnoty 64 na 0 (nula) a je to. Výkon stoupne jak vidíte na obrázku a nejen ve WinRAR, drobné změny jsem zaznamenal i v dalších aplikacích. Ve WinRAR je to ale nejmarkantnější. Klíč začínající 0cc5b647 ... může mít i jiná čísla a znaky na konci, ale je to on.

Zvyšte výkon procesorů Intel (UPDATE) – další výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

UPDATE: Tato záležitost se týká pouze procesorů s Hyper-Threadingem na základním nastavení i po přetaktování. Pozor, netýká se jen vestavěného benchmarku ale WinRARu obecně při jakémkoliv použití. Nárůst výkonu ale není jen ve WinRAR ale i v dalších aplikacích, je to chyba systému Windows 7 o které se dlouho ví ale jaksi se na ní zapomnělo.

Jak dokládá naše tabulka, nárůst výkonu je vidět i jinde. Nejvíce získáte ve WinRAR, kde je nárůst vyšší než 40 procent. Kolem 3 procent výkonu navíc jsem naměřil v 7zip, Blender a převodu videa do H264. Mírně (do 2 procent) se zlepšila skóre v aplikacích Cinebench R10 a Fritz Chess. Ostatní testy jsou víceméně stejné. Vypnutí Core Parkingu se projeví hlavně v aplikacích jež nevytíží plně všechny fyzická jádra včetně logických. U single-thread aplikací také není možné čekat žádné zlepšení už z logiky věci. Totéž platí pro aplikace, jež využíjí všechna jádra na sto procent, zde se nárůst nekoná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama