intelu-unikly-informace-o-deskach-se-7-generaci-cipsetu
Novinka Intelu unikly informace o deskách se 7. generací čipsetů

Intelu unikly informace o deskách se 7. generací čipsetů

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

10. 11. 2011 06:00 5

V jednom ze slidů prezentace se nachází kompletní seznam základních desek Intel. Úplně vymizí například čipsety P a nahradí je Z. Více informací o celkem 8 deskách uvnitř novinky.

Reklama

Intel v příštím roce uvede spolu s procesory Ivy Bridge, které jsou nástupcem procesorů Sandy Bridge na nižším výrobním procesu, uvede také nové čipsety 7. řady. Ty však nebudou nezbytně nutné pro funkci nových procesorů. Ty budou fungovat i ve stávajících deskách. Proč si tedy opět kupovat s novým procesorem i novou desku s novým čipsetem? Jistě vás bude muset Intel přesvědčit novinkami v čipsetu. Magazínu VR-zone se podařilo získat jména a informace, ohledně nových čipsetů a desek. Podívejme se, zda-li bude mít koupě desky cenu.

Intelu unikly informace o deskách se 7. generací čipsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

V nejvyšším segmentu samozřejmě zůstane jediný čipset, X79 a patice LGA2011. Novinky pro Ivy Bridge budou mít stejné značení, jako doposud. Bude se jednat o čipsety Z77 a Z75, H77, Q77 a B75. První deskou je DZ77RE (kódové označení Roads End). Tento čipset bude absolutní špičkou pro patici LGA1155. Spekuluje se o tom, že by zde mohlo být přítomno rozhraní Thunderbolt. Nižší verzí bude DZ77GA (Gaspar). Oba čipsety budou podporovat funkci Max-OC, což značí, že budou mnohem více podporovat přetaktování. Desky budou mít dva a více grafických slotů s podporou Multi-GPU.

Další desky, jsou Intelem označovány jako Media series. Sem budou patřit ještě některé odnože čipsetu Z77. Desky mají označení DZ77BH (Blue Hills) a DZ75SL (Spur Lake). Tyto desky jsou jediné, které budou v této kategorii podporovat taktování. Vyšší model DZ77BH je navíc jediným, který bude mít dva sloty PCI-Express s rychlostí ×8 pro grafické karty s podporou CrossFire nebo SLI.

Intelu unikly informace o deskách se 7. generací čipsetů
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokračujeme dále. Dostáváme se k čipsetům H77. Verze DH77SD (Sundale) bude formátu mATX desky, které budou mít mini-PCIe sloty pro mSATA flashové disky pro Smart Response Technology, která využívá SSD jako velké dočasné paměti. Ještě menší deskou je DH77DF (Dry Fork). Ta bude mít rozměry mini-ITX a specifikace stejné, jako předchozí deska. Klasickou ATX deskou s podporou mSATA disů bude DH77KC (Knoll Creek). Všechny modely s čipsetem H77 budou mít grafické výstupy v sestavě DVI, HDMI a DisplayPort.

Poslední kategorií jsou nepříliš známé čipsety Q77, které se používají v OEM sestavách a firemních počítačích. DQ77MK (Moccasin Peak) je mATX deska, bude mít dva Ethernet porty a podporu USB 3.0. Menším bráškou bude mini-ITX DQ77KB (Kearnens Bend). Nejzákladnější deskou bude DB75EN (Elkhorn Creek), která bude mít formát mATX, podporu USB 3.0, ale bude postrádat technologii Intel vPro a AMT 8.0. Všechny desky samozřejmě podporují USB 3.0 a SATA 6 Gb/s. Dočkat bychom se jich měli v prvním čtvrtletí příštího roku, pravděpodobně v březnu. 

Zdroj: VR-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama