gpu-postavena-na-28nm-procesu-nabidnou-az-o-45-vyssi-taktovaci-frekvence
Novinka GPU postavená na 28nm procesu nabídnou až o 45 % vyšší taktovací frekvence

GPU postavená na 28nm procesu nabídnou až o 45 % vyšší taktovací frekvence

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

9. 11. 2011 09:00 4

Nový výrobní proces by měl nové generaci grafik umožnit taktovací frekvence vysoko nad 1 GHz a navíc i nižší spotřebu.

Reklama

28nm generace grafických karet nVidia a AMD se nezadržitelně blíží a na povrch se dostávají další a další zvěsti. Nedávno se mluvilo až o dvojnásobném výkonu nových grafik od AMD, s čímž souvisí i nové zvěsti o očekávaných frekvencích, které by se měly pohybovat vysoko nad 1 GHz. Výrobce čipů, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), v nové 28nm technologii implementuje High-K, Metal-gate (HKMG) tranzistory, které mají na vyšších taktovacích frekvencích také nemalý podíl.

GPU postavená na 28nm procesu nabídnou až o 45 % vyšší taktovací frekvence
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafiky nVidie a AMD by díky této technologii měly dosahovat až o 45 % vyšších frekvencí bez toho, aby spotřeba přesáhla 40nm proces. Podle přesvědčení výrobců se tak dočkáme grafik s mnohem vyšším výkonem a frekvencí vysoko nad 1 GHz. Oba výrobci pak samozřejmě plánují výrobu úsporných grafik, které budou využívat nových technologií a i s pasivním chlazením nabídnou slušný výkon. Současně s novým výrobním procesem samozřejmě dorazí i nové architektury. AMD konkrétně mluví o obrovském pokroku díky své GCN (Graphics Core Next) architektuře.

Některých 28nm modelů bychom se mohli dočkat již koncem tohoto roku, pravděpodobnější je ale začátek toho příštího. Doufejme jen, že zvěsti o výkonu nejsou pouhé sliby a vysoká očekávání se opravdu naplní.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama