neviditelne-sklo-konec-odleskum-na-lesklych-displejich
Novinka Neviditelné sklo: Konec odleskům na lesklých displejích?

Neviditelné sklo: Konec odleskům na lesklých displejích?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 11. 2011 06:00 14

Znáte tu nepříjemnou vlastnost lesklých displejů? Místo toho, abyste viděli, co píšete, vidíte jen sebe. Tomu je teď konec. Japonci vyvinuli neviditelné sklo, které skoro nic neodráží.

Reklama

Lesklý povrch displejů u notebooků je dnes běžnou záležitostí a pomalu se tento trend přesouvá i mezi monitory. Displeje a monitory se sklem, díky kterému působí jako zrcadla, by měly oproti běžným matným displejům přinášet věrnější podání barev. Místo toho ale většinou přináší spíše samé nepěkné odrazy a snížení pozorovacích úhlů na hodně osvětleném místě. Zajímavé je, že u chytrých telefonů to zatím nikomu tak nevadí.

Neviditelné sklo: Konec odleskům na lesklých displejích?
i Zdroj: PCTuning.cz
Neviditelné sklo: Konec odleskům na lesklých displejích?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Vědci z Japonska teď představili na výstavě FPD International 2011 nový typ skla, které snižuje odrazy o neskutečných 99,5 %. V podstatě by se tak mělo jednat o dokonale neviditelné sklo, ve kterém se nic neodráží, a najdete ho jen stěží. Podle vědců z firmy Nippon Electric Glass odrazí tento typ skla pouze 0,5 % veškerého světla. Na skle se nachází dvě antireflexní vrstvy, jedna vzadu a druhá vpředu. Každá antireflexní vrstva se skládá z 30 různých vrstviček tenkých pár nanometrů. Celé to zní moc pěkně, nechť ukáže čas a reálné produkty, jak dobrá tato novinka je. Nicméně určitě by tímto potěšili mnoho lidí.

Zdroj: Tech On

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama