hp-chysta-servery-zalozene-na-arm-procesorech
Novinka HP chystá servery založené na ARM procesorech

HP chystá servery založené na ARM procesorech

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 10. 2011 06:00 3

ARM procesory dnes vidíme běžně. Jsou ve všech chytrých telefonech, tabletech a podobně. Mohou být ale i v serverech. Například Facebook je již využívá. HP brzy nabídne své servery s ARM procesory.

Reklama

Většina lidí zná společnost HP jako výrobce notebooků nebo monitorů, ale že stojí také za obrovským množstvím serverů, to už ví méně lidí. Firma se snaží přinášet na trh novinky a také snižovat spotřebu tam, všude, kde se dá. Rozhodli se proto do své nabídky zařadit nově servery založené na procesorech ARM, které známe například z mobilních telefonů nebo tabletů.

HP chystá servery založené na ARM procesorech
i Zdroj: PCTuning.cz


480 jader Cortex-A9 v serveru typu 2U

HP si však nechá navrhnout nové procesory. O to se postará firma Calxeda, která navrhne čtyřjádrové ARM procesory pro použití v serverech. Někteří možná namítnou, že ARM procesory jsou oproti x86 procesorům také značně pomalejší ve vykonávání některých operací, avšak například Facebook je důkazem toho, že se dají využít. Právě Facebook totiž jede na serverech, uvnitř kterých jsou zabydleny ARM procesory.

Procesory od společnosti Calxeda budou mít tedy čtyři jádra ARM Cortex-A9 a společně s operační pamětí spotřebují pouze 5 W. Díky malým rozměrům je také možnost použít jich v jednom serveru více. V serveru typu 2U se tak bude nacházet rovnou 480 výpočetních jader, čili 120 ARM procesorů. Celé řešení by mělo oproti konkurenci být 5× až 10× energeticky úspornější, než konkurenční řešení. Servery s ARM procesory budou používány tam, kde se hledí na spotřebu, ale není potřeba maximální výkon.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama