chyba-ve-skype-a-voip-aplikacich-prozradi-lokalitu-i-jaka-data-sdilite
Novinka Chyba ve Skype a VoIP aplikacích prozradí lokalitu i jaká data sdílíte

Chyba ve Skype a VoIP aplikacích prozradí lokalitu i jaká data sdílíte

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

27. 10. 2011 09:00 2

Závažná bezpečnostní chyba umožňuje útočníkům vysledovat kde se uživatel nachází a jaká data sdílí na P2P sítích. A co je horší - ve Skype o ní vědí více než rok a řešení nikde.

Reklama

Výzkumníci z New York City University odhalili bezpečnostní chybu v programu Skype, která umožňuje útočníkům lokalizovat uživatele a zjistit, jaká data na síti sdílí. A prý se netýká jen Skypu, hrozbě pravděpodobně čelí další VoIP aplikace (které zatím nevíme).

"Tyto výsledky znamenají skutečné bezpečnostní riziko pro stovky milionů lidí po celém světě, kteří používají VoIP služby a sdílení souborů pomocí P2P," říká Keith Ross z výzkumného týmu. Odkazuje přitom na půl miliardy registrovaných uživatelů programu Skype pro internetovou telefonii a miliony dalších uživatelů torrent stránek po celém světě. "Hacker kdekoliv na světě může snadno sledovat pohyb a sdílené soubory uživatele - od soukromých osob po celebrity a politiky - a tyto informace použít pro účely pronásledování, vydírání a podvodu."

Chyba ve Skype a VoIP aplikacích prozradí lokalitu i jaká data sdílíte
i Zdroj: PCTuning.cz

Závažná bezpečnostní chyba prý byla objevena už před rokem a ihned oznámena vývojářům! A co je zarážející, nikdo se nezabýval jejím řešením a uživatelé jsou tak delší dobu v případném ohožení ze strany útočníků. Kolik lidí a zda vůbec někdo byl podobným způsobem napaden zpráva neuvádí, ale i kdyby se nejednalo o nikterak vysoká čísla, problém měl být vyřešen už dávno.

Profesor MYC University věří, že problém by mohla snadno vyřešit úprava protokolu používaného v programu. Všechny informace z projektu nazvaného "I Know Where You Are And What You Are Sharing" - "Vím kde jsi a co sdílíš" - budou zveřejněny příští týden na Internet Measurement Conference 2011 v Berlíně. Skype ihned reagoval vyjádřením, že bezpečnost jeho uživatelů je pro společnost velmi důležitá a již se pracuje na řešení problému.

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama