AMD reaguje na recenze. Cena procesoru FX-8150 padá dolů
autor: Mirek Kočí , publikováno 17.10.2011

Osmijádrový procesor by měl zlevnit přibližně o osm set korun. Výrobce se chystá zlevňovat ale i další čipy, a to celkem výrazně.

Procesory AMD architektury Bulldozer uživatelé přijali chladně. Recenze se nesou spíše v negativním duchu a i ti nejvěrnější příznivci značky jsou rozčarovaní. Dokládají to ostatně i komentáře pod naší dvojicí testů: AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2) a AMD Bulldozer – procesor FX-8150 v patnácti hrách (2/2).

Kromě nižšího výkonu byla překvapením i poněkud vyšší cena. Přeci jen avizovaných 245 euro za FX-8150 je docela dost. Nikterak lákavý poměr výkon/cena mnoho lidí zaskočil. Advanced Micro devices (AMD) proto bude zlevňovat, a to docela výrazně. Model FX-8150 zlevní o 32 euro, což je rozdíl čítající přibližně 800 korun.

U nás se cena tohoto procesoru pohybuje mezi 5 240 a 5 830 Kč. Dostupnost se zatím pohybuje v řádech týdnů. Pokud s nákupem počkáte, chybu rozhodně neuděláte. Dnes je zbytečně drahý a jeho nákup postrádá smysl.

Anketa: Jakou známku dáváte Bulldozeru po prvních testech?

Když už hovoříme o nových procesorech, tak se rovnou podíváme na výsledky minulé ankety.  V ní jsme se vás ptali na to, jakou známku dáváte Bulldozeru po prvních testech. Zúčastnilo se vás pouze 2 243, i z toho je patrné veliké zklamání. Počet zobrazení stránky byl totiž více než pětinásobný.

Skoro 30 procent hlasujících uvedlo, že Bulldozer je propadák. Mnoho z vás si také myslí, že by AMD mělo pořádně zapracovat na další generaci („Piledriver“) plánované na příští rok. Vůbec nejčastější odpoveď byla, že nové čipy na konkurenci nemají, ale že své využití najdou (45,7 procenta). 

AMD reaguje na recenze. Cena procesoru FX-8150 padá dolů

Zdroj: Guru3D



Tagy: amd  bulldozer  sleva  price  fx-8150  
 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
17.10.2011 13:22:03   213.151.246.xxx 4011
Na jednu stranu AMD nepodalo taký vykon ako sme chceli ale na druhu stranu to aspon prizna v cene
17.10.2011 15:54:45   81.201.48.xxx 424
No jaksi nemaj na výběr
17.10.2011 13:24:13   217.11.224.xxx 1421
Vidíte, spotřebitelé, čím méně spokojenosti budete dávat najevo, tím lépe pro vás. Až vydá intel svůj nový CPU, ne abyste to chválili...
17.10.2011 16:20:58   178.41.241.xxx 171
Plny suhlas dnes rano som pozeral vo svojom skalnom internetovom obchode cenu i5-2500K 182 EUR a teraz vecer som neveril vlasnim ociam 197 EUR!!!
Dokonca aj i7-2600K podrazel o cca 15EUR.
A cena dolara oproti euru ani sa nepohla aj ostatne komponenti stoja ako rano.
Intel AMD by za tu reklamu na svoj produkt mal platit
17.10.2011 18:38:42   149.172.20.xxx 262
Ja mam spise obavu, ze to zdrazili obchodnici a ne Intel :-(
17.10.2011 13:26:05   195.212.29.xxx 462
Ac souhlasim s autorem ohledne zklamani publika s Buldozery - tak na vine hlasovani na PCT neni jen nezajem, ale i dementni system posuzovani adres odkud se hlasuje "z tohoto pocitace se jiz hlasovalo" muze za mnoho opakovane ztracenych hlasu v kazde ankete.
17.10.2011 13:47:42   62.168.56.xxx 252
Jj, systém nepočítá s proxy...
17.10.2011 13:31:42   46.149.115.xxx 2316
No jo je to kram, a AMD musi priznat, ze takto draze to prodavat nemuzou ...
17.10.2011 13:35:48   194.1.157.xxx 279
Takže tu máš to zlacňovanie magore....
17.10.2011 14:40:12   88.101.2.xxx 62
17.10.2011 13:44:55   88.100.201.xxx 201
8150 by měl stát max 4500,-
17.10.2011 13:52:27   212.24.151.xxx 151
kutus napsal:
Vidíte, spotřebitelé, čím méně spokojenosti budete dávat najevo, tím lépe pro vás. Až vydá intel svůj nový CPU, ne abyste to chválili...

Mám takový pocit že to se nestane ;)
17.10.2011 14:15:52   82.114.199.xxx 308
poridil sem si phenoma 965 na dnesni dobu bohate staci jeste k vanocum poradnou grafiku a bude to jak vino na mem 24palcovem monitoru
mit tech 4500 na cpu tak si buldozera koupim jen proto abych je podporil protoze intel potrebuje konkurenci nechci se dozit doby kdy bude procak stak pro normalni smrtelnik zase 6 az 10 tisic
17.10.2011 14:37:03   78.98.4.xxx 111
To som zvedavy na tu argumentaciu
17.10.2011 16:31:02   83.208.17.xxx 915
Jsem teď Petr001, na Petr01 se mi nepodařilo odeslat koment, asi za tím stojí Intel ...
17.10.2011 16:40:48   88.101.2.xxx 150
Ufouni!
17.10.2011 14:48:06   87.197.147.xxx 1911
Neviem prečo si AMD s Intelom chce meriať kdo ma väčšieho pinďúra. Nech robí to na čo AMD má. V grafikách má NV málinko silnejšie čipy ale aj tak sa predávajú výborne GK od AMD kategórie HD57xx (dostatočný výkon za babku) a pod. Mohli za tú dobu čo sa trápili s BD, vyšolíchať K10ku na 32nm (má výborný pomer mm2/výkon). Taký die-schrink 32nm Phenomu X4-ky a lepšie rozloženými časťami CPU s 4MB L3 na 3-3,4GHz a TDP 65-75W za 70 ečiek by musel ísť na dračku. Samozrejme za predpokladu že by Intel neprispôsobil cenu výkonnejším modelom. Aj keď je tá 2600-ka super procák, ale mne ta X-4ka proste stačí.
17.10.2011 15:03:49   85.216.135.xxx 274
presne tak. Na buldozer sa mali tento rok vys...kaslat a spravit 32nm PhenomIII x8. Malo by to vyssi vykon ako BD8150 a nemuseli by sa hanbit ako teraz.
17.10.2011 15:35:26   92.40.143.xxx 85
povedzme, že by amd spravilo phenom na 32nm, povedzme že by bulldozer o rok odložilo ... tak to ho mali vydať proti ivy bridge ? ako by tie procesory vypadali vtedy ? Bulldozer je šrot teraz a o rok by bol na tom inak ? ono preniesť architektúru z 45nm na 32nm nie je tiež jednoduché .... Myslím, že Intel bitku vyhral a je otázka času, kedy vyženie AMD úplne , čo mi je úprimne ľúto , stratíme my
17.10.2011 16:36:29   94.112.65.xxx 132
zas tak bych AMD nepodceňoval.. Architektura špatná určitě není, jen to chce doladit. Klíčový bude, jak dlouho to bude trvat.. A tohle se stává všude, i v Intelu, viz chipsety pro SB, takže bych AMD neodsuzoval, tak jak to dělá na svém blogu jeden místní redaktor. Protože Intel bez konkurence je cesta do pekel, a ty ceny co nenasadí intel, tak nasadí obchodníci. Takže upřímně doufám, že to AMD vychytá a dostane BD tam kde má bejt, tj. na úrovni 2600K..
17.10.2011 15:44:49   195.22.53.xxx 15
problem je, ze ani pri prechodu na 32nm technologii by se Phenom X8 nevesel do prijatelnyho TDP
17.10.2011 20:34:49   178.41.23.xxx 40
mm2/výkon.... myslel som len jadro:
http://www.chip-architect.com/news/Llano_vs_SandyBridge_vs_Westmere.jpg
... ostatné je naopak horšie, vidieť že to robil "automat" je tam plno volného placu a ešte je tá cache menšia a pamaťové benchmarky horšie:
http://www.chip-architect.com/news/Real_Sao_Paolo_Shanghai_Neh alem_1600x784_.jpg
17.10.2011 16:01:01   147.175.125.xxx 157
Ono to nie je tak jednoznacne.
V GNU/Linux bulldozer skutocne nici v vacsine testov cokolvek vid nizsie.

Otazkou je teda, ci ta rucna optimalizacia (skorsi clanok) nie je potrebna len na rucne neoptimalizovany kod Windows a na rucne optimalizovanom kode GNU/Linux ide OK.


First Linux Benchmarks Of AMD FX-8150 Bulldozer
Posted by Michael Larabel on October 14, 2011

With the OPC results, the "Processor Tests" are the important ones. The FX-8150 results overlayed on the OPC heat-maps indicate that the performance is high-end compared to all of the other systems on OpenBenchmarking.org that have run these tests in the past 120 days. The 7-Zip, NPB, OpenSSL, Tachyon, and Smallpt results highlight this processor the best while the performance in Crafty and EP.B NPB is not as desirable.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTAwMTI



ono by to cele sedelo, lebo vyvoj CPU trva asi 5 rokov a pred 5,5 rokom zacala AMD vyvyjat CPU optimalizoavne pre Linux.

19.04.2006 13:35

AMD kuschelt mit Linux

Auch der Tools-Entwickler soll laut Stellenanzeige nicht nur Linux-Werkzeuge für AMD-Prozessoren entwickeln, sondern auch bei der Prozessoroptimierung für Linux mitarbeiten.
http://www.heise.de/newsticker/meldung/AMD-kuschelt-mit-Linux-118161. html

AMD Wants to Optimize Future CPUs for Linux- April 22, 2006
http://www.dailytech.com/AMD+Wants+to+Optimize+Future+CPUs +for+Linux/article1901.htm
17.10.2011 17:28:25   213.151.218.xxx 111
Myslím, že po zľavách bude to CPU-čko celkom príťažlivé. A to hlavne pre súčastných majiteľov AM3+ dosiek. A aj pre záujemcov o Intel, ktorý im asi podražie :-(.

Myslím, že architektúra neni zlá a ešte, po odladení, ukáže svoj potenciál.

Ono veľa záleží aj na software, ktorý na tom pobeží.
Niekde je ten výkon už dnes veľmi dobrý (viz. TrueCrypr, WinRar, kódovanie videa).
17.10.2011 18:37:52   149.172.20.xxx 31
kutus napsal:
Intel AMD by za tu reklamu na svoj produkt mal platit


Ja mam spise obavu, ze to zdrazili obchodnici a ne Intel :-(
17.10.2011 19:28:04   212.111.18.xxx 67
Sem přiznivcem slabších, proto skládám AMDéčka.
Přeci jen za 4500kč se dá koupit solidní deska a k tomu 965BE a zrovna minulej týden kdy sem skládal jedno PC sem na základním napětí s ním dosáhl 4,2Ghz. A Myslím že takový CPU určitě stačí ještě na nějakou dobu, protože dnešní konzolové hry prostě výkon CPU až tolik nepotřebují. V káždém připadě mám X6 a chtěl sem upgradovat na bulldozer ,ale po těchto testech opravdu nebudu. Opakuje se v celku historie když sem měl X2 5000+ a čekal na Phenom....
A jak již bylo psáno nahoře, tak než todle raději mohli udělat Phenoma II na 32mn s novými instrukcemi a myslím že by to byl super procesor....
17.10.2011 21:11:26   88.102.90.xxx 31
přesně tak ... já jsem o FX-8150 uvažoval, ale po testech to vidím tak že upgraduju na 1100T a ještě nějaký ten rok vydržím ... stejně ten počítač ždímu čím dál méně ...
17.10.2011 19:33:49   46.47.163.xxx 123
No jo, ale Buldozer má podporu ECC
17.10.2011 21:48:50   93.91.243.xxx 11
Tak to konečně začalo, prvních 800,-. Mělo by to pokračovat až bude stát FX-8150 4500,-, potom se může měřit s procesory v podobném cenovém segmentu. Otázkou je, kdy se bude AMD měřit s i7 procesory.
18.10.2011 00:18:25   92.245.194.xxx 30
ked dosiahne 5GHz v základe, nie darmo začali číslom x150
18.10.2011 10:03:06   195.178.88.xxx 00
No, když už vrazili do vývoje nemalé peníze, tak něco vydat museli, aby se jim pět peněz vrátilo... Spíš by měli v AMD zavést jiný režim a začít něco dělat, jinak zase začne doba, kdy se na pc musí šetřit.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

39 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 16.3Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.