vedci-vyrobili-material-pohlcujici-99-procent-svetla-je-cernejsi-nez-cern-tvrdi
Novinka Vědci vyrobili materiál pohlcující 99 procent světla. Je černější než čerň, tvrdí

Vědci vyrobili materiál pohlcující 99 procent světla. Je černější než čerň, tvrdí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 10. 2011 11:45 51

Nový metamateriál prakticky neodráží žádné světlo. Své uplatnění najde ve zbrojním průmyslu, a to zejména při vývoji radarem obtížně detekovatelných vojenských letadel.

Reklama

Vědci z Purdue univerzity v americkém Indianapolisu oznámili, že objevili materiál, který absorbuje 99 procent světla. Materiál je klasifikován jako tzv. hyperbolický metamateriál, přičemž jeho struktura je tvořena stříbrnými nanodráty, jenž jsou zapuštené do vrstev oxidu hlinitého.

Pokud má materiál leštěnou povrchovou úpravu, tak pohlcuje pouze 80 procent světla, tj. méně než běžná černá barva (85 procent). Po zdrsnění povrchu již ale absorbuje 99 procent světla dopadajícího na jeho povrch.

Protože nový metamateriál podává lepší výsledky než černá, Jevgenij Narimonov – vedoucí výzkumného týmu, tvrdí, že je „černější než čerň“.

Nabízí se spousta odvětví, kde by materiál vyrobený podobnou technikou mohl najít své uplatnění. Nejčastěji se hovoří o tom, že by se mohl stát součástí amerických vojenských technologií stealth pro skrývání vojenských objektů, letadel, apod.

Nepřehlédněte:

Vědci vyrobili materiál pohlcující 99 procent světla. Je černější než čerň, tvrdí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: technologyreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama