predni-vyrobci-polovodicu-planuji-vlozit-80-miliard-korun-do-vyvoje-technologii
Novinka Přední výrobci polovodičů plánují vložit 80 miliard korun do vývoje technologií

Přední výrobci polovodičů plánují vložit 80 miliard korun do vývoje technologií

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 9. 2011 06:00 2

Technologický vývoj není jednoduchý ani levný a dokazují to například giganti, kteří společně pracují na budoucnosti. Plánují investovat 80 miliard korun.

Reklama

Vyrábění polovodičů není jednoduchá a levná záležitost. Nejen, že za vývojem nových procesorů stojí celý tým inženýrů, ale mnohdy i navržení a vybudování nových výrobních závodů. To vše si vyžaduje investici několika miliardy korun. Největší výrobci polovodičů, Intel, IBM, Samsung, TSMC a GlobalFoundries se plánují složit na cílovou částku 4,4 miliardy dolarů, což je přibližně 80 miliard korun. Tyto peníze budou investovány do dvou projektů. Prvním z nich je vyvíjení nových výrobních technologií pro budoucí mikroprocesory. Tento projekt realizuje IBM.

Přední výrobci polovodičů plánují vložit 80 miliard korun do vývoje technologií
i Zdroj: PCTuning.cz


Továrna Fab 8 patřící společnosti GlobalFoundries nacházící se poblíž New Yorku. Zde se budou vyrábět nové 28nm čipy pro AMD.

Na druhém projektu spolupracují Samsung, TSMC, GlobalFoundries a Intel. Jejich cílem je zvýšit efektivitu výroby čipů tím, že začnou vyrábět wafery s novou velikostí – průměr 450 mm. To umožňuje na jeden wafer naskládat více čipů, čímž se docílí vyšší efektivity. Tento projekt si určitě bude žádat také další výrobní závod, který se měl vybudovat v oblasti New Yorku a poskytnou 2500 pracovních míst. Další by měly být na jiných místech. Celkově se počítá se zapojením 6900 lidí do nových továren.

Zdroj: Nordic Hardware
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama