informace-o-high-endu-sandy-bridge-e
Novinka Informace o High-endu Sandy Bridge-E

Informace o High-endu Sandy Bridge-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 9. 2011 19:20 10

Podívejme se co nového Intel prozradil o taktování a chlazení SNB-E na konferenci IDF 2011

Reklama
Informace o High-endu Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Je zde spousta věcí, co vám sdělit oficiálně nesmíme - třeba datum uvedení. Pokud ale situaci s CPU sledujete, tak jste jistě zaregistrovali jisté datum kolující webem. Není úplně správné, o týden se plete. Zdali je onen týden nutné přičíst nebo odečíst vám ale neprozradím. Za několik málo týdnů nás tedy čeká nástupce ultra High-endu na který jsme si patřičně počkali, platforma X58 Express nám jako etalon desktopového výkonu slouží už tři roky a ani ten následujcící nebude patřit do starého železa. X79 Express bude nastupovat pomalu, a spíše váhavě. Intel totiž krapet mění svou strategii (více si o tom povíme v samostatném článku o Ivy Bridge), a zaměří se do budoucna na krapet jiný segment trhu než je trh ohromných čipů s ultimátním výkonem do klasických "tower" desktopů.

Co nás čeká a nemine? - V krátkém časovém horizontu (viz výše) bude uvedena trojice procesorů. Tamtamy už jejich názvy rozhlásili do všech končin světa, tedy není tajemství, že Core i7-3960X se stane králem výkonných počítačů těchto vánoc. Podívejme se co od něj (a jeho slabších sourozenců) čekat, hlavně z pohledu přetaktování - kde nás Intel se zamčenými Sandy Bridge-DT pěkně vypekl:

Informace o High-endu Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Základním kamenem taktování dvojice LGA 2011 procesorů je odemčený násobič. V případě procesoru "X" zcela odemčený, u "K" jen do určité hodnoty. Tento fakt je na slajdu zmíněn v prvním řádku (Core Frequency 100 MHz increments). Následuje odemčený násobič pamětí, kdy bude možné zvyšovat frekvenci po krocích 266 MHz až do 2660 MHz. Mimochodem Corsair je už připraven a brzy uvede speciální řadu 2600+ MHz pamětí pro LGA 2011 platformu.

Následuje nejzajímavější část, jež už je ale nějaký čas veřejně známá. Základní BCLK takt bude možné měnit pouze v rámci jednoho MHz, tedy podobně jako u Sandy Bridge-DT. Dá se tedy říci - v krocích 0,1 MHz +/- pár MHz nad základních100 MHz. Pokud to dobře půjde, možná se podaří i takty 105 MHz+ jako u některých CPU a desek s P67/Z68 Express. Jste zklamaní? - Nebuďte, přece jen zde nějaký ústupek Intel udělal. Základní frekvenci 100 MHz  je možné zvýšit, nikoliv libovolně ale v krocích. Oficiální materiály Intelu hovoří pouze o 125 a 167 MHz. Od výrobce desek ale vím, že bude k dispozici dvojice dalších voleb (186 a 200 MHz). To by mělo stačit i na zamčený model a omezené násobiče u "K" modelu. Přetaktování o sto procent by mělo stačit k vysokým taktům.

Společně se všemi zmíněnými možnostmi změny násobičů a frekvencí přichází i děličky PEG a DMI sběrnic, což je hodně důležité. Výrobce dále zmiňuje možnost manuální změny TDP a limitu spotřeby, samozřejmostí je možnost nastavení parametrů pamětí. Také napětí bude u všech komponent nastavitelné ručně, což ani Intel nemusel zmiňovat, to je jasné.

Informace o High-endu Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

A na závěr si povězme čím tato ohromná CPU chladit. Intel bude čipy dodávat ve dvou krabicových verzích. První je zcela bez chladiče, druhá nese starý známý vzduchový chladič BX. Třetí možností je pak zakoupení samostatného vodního chlazení, jež je vybaveno Intel logem a certifikací pro všechny 125W procesory. Výrobce je Asetek a česká cena je stanovena na částku kolem 2000 Kč s DPH. V recenzi procesorů se můžete těšit i na test vodního chladiče, novinářský kit obsahuje obě dvě chlazení.

Zdroj: Intel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama