28nm-grafiky-amd-a-nvidie-budou-drazsi-muze-za-to-apple
Apple Novinka 28nm grafiky AMD a nVidie budou dražší. Může za to Apple

28nm grafiky AMD a nVidie budou dražší. Může za to Apple

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 9. 2011 13:45 43

Apple se rozhodl svěřit výrobu čipu A6 do rukou TSMC, kde bude mít zřejmě absolutní přednost před AMD a nVidií. Může tak nastat situace, že se nové Radeony a GeForce opozdí a budou dražší.

Reklama

Není to tak dávno, co se objevily informace, že by Apple mohl začít vyrábět procesory pro iPhone a iPad u Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Důvody jsou nabíledni. Soudní pře se Samsungem, který pro něj čipy A4 a A5 vyrábí, kvůli porušování patentů a průmyslových vzorů, ční nad vším ostatním jako nejvyšší hora světa Everest. Všichni vnímají, že celý spor dosahuje vrcholu trapnosti, jde v něm ale o velké peníze.

A tak nejen proto příští procesor pro iPřístroje, nazývaný jako A6, bude vyrábět i TSMC. Zatímco současná generace, tedy čipy A4 a A5 jsou vyráběny 45nm procesem, A6 je testován na 28nm postupu.

Nepřehlédněte:

Důsledek tahanic kvůli patentům. TSMC zahájilo zkušební výrobu čipu A6 pro Apple

Server SemiAccurate, konkrétně Charlie Demerjan – redaktor známý svými antipatiemi ke kalifornskému dodavateli GPU, nyní přišel s informacemi, že Apple si u TSMC nechá vyrobit podstatně více čipů, než se původně očekávalo. Ještě před několika týdny se přitom hovořilo o tom, že výroba Apple A6 bude tvořit z celého objemu výroby pouhých dvacet až třicet procent. Tento odhad se nyní ukázal jako velice nepřesný.

Apple, jenž má větší hodnotu než 32 největších bank v eurozóně dohromady a k dispozici na účtech 80 miliard dolarů, které může použít takřka na cokoli, je důležitým zákazníkem. Platí včas a ochotně, jen málokterá firma mu v tomto ohledu může konkurovat. I kvůli tomu dodavatelé součástek rádi přistupují na jeho hru a podřizují se mu na úkor ostatních zájemců. A to platí i v případě TSMC, které mu nejspíše dá přednost před AMD a nVidií.

Podle Demerjana není výtěžnost 28nm výroby bůhvíjaká, je podstatně horší než se čekalo. TSMC již reagovalo tím, že zvýšilo cenu 28nm waferů údajně o 15 až 25 procent. Cena stoupla z 5000 na 6000 dolarů. Pokud TSMC nebude schopno splnit všechny objednávky, prioritou bude výroba čipu pro Apple.

Pokud se nakonec pesimistické scénáře naplní, bude to u chystané generace GPU, kromě vyšších cen, znamenat možné problémy s dodávkami, nedostupnost na trhu, apod. Pro AMD a nVidii rozhodně nic příjemného.

Prvně jmenovaná společnost již před časem oznámila, že hodlá přesunout výrobu svých čipů do GlobalFoundries. Vzniklá situace jí bude zřejmě ještě více motivovat. Oproti tomu nVidia avizovala, že zůstane věrná TSMC…

28nm grafiky AMD a nVidie budou dražší. Může za to Apple
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: SemiAccurate

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama