sony-zacne-prodavat-projektor-s-obrovskym-rozlisenim-4k-a-3d-technologii
Novinka Sony začne prodávat projektor s obrovským rozlišením 4K a 3D technologií

Sony začne prodávat projektor s obrovským rozlišením 4K a 3D technologií

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

9. 9. 2011 06:00 12

V takto velkém rozlišení se natáčí většina filmů, které jdou do kin. Domácí kino tak opravdu bude kinem. Ovšem za jakou cenu.

Reklama

Sony mělo již v minulosti na trhu jedny z nejvýkonnějších projektorů pro domácí použití, které si vše nechali zaplatit vysokou cenou a rozměry přístrojů. Novinka VPL-VW1000ES jde ve stejných kolejích. Jít kupředu je potřeba, protože jinak by tu s námi byly stále 20” monitory s rozlišením 1024 × 768 pixelů. Nový projektor od Sony je tak prvním projektorem pro domácnost, který disponuje rozlišením 4K, tedy čtyřikrát větším, než Full HD rozlišení. Ve 4K formátu se natáčí většina velkých filmů a také se v tomto plném rozlišení promítá v kinech.


zdroj:

Asi se ptáte, jak můžeme na tomto projektoru dosáhnout takové kvality, když dnes běžně dostupné filmy mají povětšinou Full HD formát. YouTube již před nějakou dobou umožnil přehrávání videí i v původní kvalitě, tedy 4K, pokud tak byl záznam pořízen a nahrán na server. Další možností jsou už jen reklamní videa vytvořená na míru. HDMI verze 1.4a už podporuje přenos takto vysokého rozlišení, takže zde problém není. Přesto ale by měl být obraz mnohem lepší. Projektor má vestavěnou elektroniku pro tzv. upscaling, tedy dopočítání do rozlišení 4096 × 1714 nebo 3996 × 2160 pixelů.

Hlavní částí projektoru je SXRD 4K panel, díky kterému může nabídnout takový obraz. Ten využívá technologii H-LCD (High Temperature Polysilicon Liquid Crystal Display). Nový panel zaručuje skutečně černou barvu, dynamický kontrast 1 000 000:1 a svítivost 2 000 ANSI lumenů. Projektor může vytvořit úhlopříčku až 200 palců, což je 5 metrů. Projektor také podporuje 3D projekci. Zda-li se jedná o pasivní nebo aktivní typ se však nepíše. Nicméně elektronika taktéž zvládá převod 2D videa do 3D. A kolik tento obr se Super-rozlišením stojí? Rovných 25 000 dolarů. Pokud se dostane nějaký k nám, tak si za něj naši prodejci řeknou pravděpodobně něco okolo půl milionu korun.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama