seagate-hybridni-pevne-disky-maji-budoucnost-nova-generace-je-jiz-na-obzoru
Novinka Seagate: Hybridní pevné disky mají budoucnost, nová generace je již na obzoru

Seagate: Hybridní pevné disky mají budoucnost, nová generace je již na obzoru

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

10. 8. 2011 06:00 6

Společnost má důvod k oslavě, pevných disků Momentus XT se prodal první milion kusů. Do roku 2015 se prý dočkáme hybridního řešení v každém čtvrtém prodaném PC.

Reklama

Hybridní disky Momentus XT, představené na konci května minulého roku, sází na spojení běžného HDD s SSD řešením. Toto spojení dosahuje velmi dobrých výsledků např. při bootování systému. Disk se totiž skládá z klasického pevného disku s plotnami a 4GB SLC NAND flash paměti, do které se ukládají nejčastěji používané soubory a díky tomu jsou rychle dostupné k načtení. Kapacity se pohybují od 250 do 500 GB, přičemž ceny jsou o přibližně tisíc korun dražší než standardní HDD.

Seagate: Hybridní pevné disky mají budoucnost, nová generace je již na obzoru
i Zdroj: PCTuning.cz

V klasickém PC se toto řešení nemá tak velkou šanci uplatnit, ale sám výrobce s ním od začátku směřuje do sféry notebooků, ve kterých nebývá dostatek místa pro další disk - tj. řešení velký HDD + SSD. Hybridní disky umožňují rychlejší spouštění a načítání dat při zachování vysoké kapacity za relativně rozumné ceny. Do některých svých notebooků je montují např. Sony, Toshiba a Alieanware. Že se nejedná o krok vedle potvrdila i zpráva o milionu prodaných kusů této řady.

Seagate: Hybridní pevné disky mají budoucnost, nová generace je již na obzoru
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle analytické společnosti IDC se do roku 2015 dočkáme hybridního řešení v každém čtvrtém prodaném PC, což se zdá být velmi optimistické, ne však nereálné. Seagate ve své řešení velmi věří a do koce roku plánuje přijít s další generací řady Momentus XT.

Neváhejte se podívat na recenzi kde jsme Momentus XT testovali - Velký srovnávací test disků do notebooků.

Nepřehlédněte:

 Zdroj: TCM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama