apple-zablokoval-prodej-tabletu-samsung-galaxy-tab-10-1-v-evropske-unii
Apple Novinka Apple zablokoval prodej tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 v Evropské unii

Apple zablokoval prodej tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 v Evropské unii

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 8. 2011 13:25 45

Verdikt německého soudu je nekompromisní: v EU se nesmí prodat jediný Galaxy Tab 10.1. Tablet údajně příliš parazituje na slávě a úspěchu iPadu.

Reklama

Americká společnost Apple dosáhla v Evropě velkého vítězství nad Samsungem. U soudu v německém Düsseldorfu se jí podařilo získat předběžné opatření, které jihokorejské firmě zakazuje prodej tabletu Galaxy Tab 10.1 v rámci celé Evropské unie, s výjimkou Nizozemska, kde souběžně probíhá další spor.

Zajímavé je, že pře se tentokrát netýká patentů, o kterých v poslední době slýcháme až nezdravě často, ale údajného porušení průmyslových vzorů, kdy se Galaxy Tab 10.1 prý až nápadně podobá iPadu 2. Samsung nyní musí zařízení okamžitě stáhnout z prodeje a ukončit všechny své reklamní aktivity, zní verdikt soudu. Podobně Apple zablokoval prodej Galaxy Tabu 10.1 také v Austrálii.

Nepřehlédněte:

Microsoft a Apple v boji proti Androidu používají „falešné“ patenty, tvrdí Google

Pro jihokorejskou firmu je rozhodnutí krajně nepříjemné, neboť přichází v době, kdy je tablet, na který se podle všeho těší nemalé procento uživatelů, uváděn na lukrativní evropský trh. Pokud Samsung nařízení poruší, hrozí mu pokuta 250 000 eur za každý prohřešek, v případě opakovaného neuposlechnutí může jít jeho management až na dva roky do vězení.

Hlavní líčení se uskuteční za čtyři týdny, tedy není ještě dobojováno. Ale vzhledem k tomu, že Apple dosáhl předběžného zákazu, tak pravděpodobně uspěje i v hlavním sporu. Pro Samsung alespoň budiž útěchou to, že rozsudek se nevztahuje na menší verzi Galaxy Tab 8.9, která na pultech obchodu smí zůstat, kdoví ale na jak dlouho.

„Rozhodnutí bylo vyneseno bez jakéhokoli slyšení nebo vyžádání důkazů od společnosti Samsung,“ postěžoval si pro Bloomberg mluvčí společnosti, Kim Titus. Firma prý momentálně připravuje protižalobu u nizozemského soudu, kde má alespoň částečnou šanci uspět.

Spor obou společností se tedy nadále eskaluje a pravděpodobně se na tom v dohledné době nic nezmění. Nasvědčuje tomu i skutečnost, že se Apple začíná poohlížet po jiném výrobci svých procesorů, které běžně používá v iPhonech, iPadech a dalších zařízeních. Podle Reuters začala jablečná společnost nedávno spolupracovat s TSMC na zkušební výrobě čipu A6.

Apple zablokoval prodej tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 v Evropské unii
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama