microsoft-a-apple-v-boji-proti-androidu-pouzivaji-falesne-patenty-tvrdi-google
Apple Novinka Microsoft a Apple v boji proti Androidu používají „falešné“ patenty, tvrdí Google

Microsoft a Apple v boji proti Androidu používají „falešné“ patenty, tvrdí Google

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 8. 2011 17:00 21

Právník Googlu obvinil konkurenční společnosti včetně Microsoftu, Applu a Oraclu z provozování nepřátelské kampaně, která má za úkol poškodit platformu Android.

Reklama

Google obvinil Apple, Microsoft, Oracle a „další společnosti“ z organizované a nepřátelské kampaně vůči mobilnímu systému Android realizované pomocí patentů, které tyto společnosti odkoupili od krachující kanadské firmy Nortel, informuje list Guardian.

Microsoft, Apple a Sony porcují zkrachovalý Nortel. Koupili od něj 6000 telekomunikačních patentů

Právník Googlu, David Drumond, je dokonce označil termínem „bogus patents“ neboli falešné patenty. „Microsoft a Apple – firmy, které si vždy šly po krku, najednou spolupracují. Takže je na místě zeptat se, co se to vlastně děje,“ uvedl a pokračoval: „Namísto toho, aby se snažily konkurovat pomocí vývoje a nových zařízení, tak se rozhodly bojovat žalobami.“

Microsoft na tvrdé prohlášení odpověděl prostřednictvím svého právního zástupce, Brada Smitha, který na Twitteru poznamenal: „Google tvrdí, že jsme schválně koupili patenty od Nortelu. Opravdu? Já měl za to, že jsme je vyzvali, aby se o ně ucházeli společně s námi. Jejich odpověď ale zněla ne.“ Zástupci společnosti Apple a Oracle odmítli celou situaci komentovat.

Microsoft a Apple v boji proti Androidu používají „falešné“ patenty, tvrdí Google
i Zdroj: PCTuning.cz

Oracle už v roce 2010 zažaloval Google kvůli porušení některých svých patentů a z porušování práv k duševnímu vlastnictví týkajícího se Javy. Co se týče Microsoftu, tak ten v současné době pobírá licenční poplatky od HTC. Po taiwanské firmě chce pět dolarů z každého prodaného zařízení. Nyní podobné částky požaduje i po dalších výrobcích, např. Samsungu. Na mušce ale jeho právníci mají prakticky všechny výrobce Android telefonů.

Google, který zatím nedisponuje širokým patentovým portfoliem, je oproti ostříleným značkám ve značné nevýhodě. Licenční poplatky jsou jako kotva, která Android pomalu táhne ke dnu.

V sérii žalob před nedávnem uspěl i Apple, kterému dala za pravdu Americká komise pro mezinárodní obchod (ITC). Ta dospěla k rozhodnutí, že HTC porušuje dva z jeho patentů. Jde konkrétně o patent zapsaný pod číslem 5946647 a 6343263. HTC se sice odvolalo, ale je pravděpodobné, že neuspěje a bude nuceno Applu platit. Spor je ale mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdá, neboť patenty jsou velmi obecné a spíš než konkrétních modelů HTC se týkají platformy Google Android jako takové.

Android ale netrápí pouze bitvy u soudu. Škodí mu přílišná fragmentace, kdy jednotliví výrobci do systému implementují vlastní grafické nadstavby a charakterictické prvky a uzpůsobují jej tak k obrazu svému. Nutno dodat, že někdy i poměrně zdařile. Častokrát je to ale na škodu. Podle některých zpráv systém zatěžuje i vysoké procento vrácených telefonů. Nazpátek k prodejci z deseti prodaných telefonů putují až čtyři kousky. To je skutečně vysoké číslo, např. u Apple a jeho iPhonu se hodnota drží pod 2 procenty.

Drummond dále podotkl, že Google přehodnotil svou strategii a začne kupovat patenty, aby je mohl v budoucnu použít v případných právních bitvách. Firma prý v poslední době koupila více jak 100 patentů od IBM. Hovoří se i o akvizici InterDigital, která vlastní 8800 patentů především v oblasti telekomunikací. Pokud se vše podaří dotáhnout do konce, mohlo by alespoň částečně kompenzovat neúspěch při vyjednávání s Nortelem.

Microsoft a Apple v boji proti Androidu používají „falešné“ patenty, tvrdí Google
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama