britanie-meni-autorska-prava-konecne-dovoli-ripovani-cd
Novinka Británie mění autorská práva, konečně dovolí ripování CD

Británie mění autorská práva, konečně dovolí ripování CD

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

4. 8. 2011 11:00 5

Zastaralé zákony způsobují všeobecně velké problémy a zbytečné soudní tahanice. Britové si nyní mohou alespoň vytvořit legální kopie pro vlastní využití, postupně chtějí aktualizovat práva pro moderní digitální svět.

Reklama

Rozsáhlé změny autorského práva rozhýbala revize profesora digitální ekonomiky Iana Hargreavese. Ve své zprávě informoval, že legalizace kopírování CD a DVD pro osobní potřebu (tzv. ripování; pozn. red.) by umožnilo „zvýšení ekonomického potenciálu uměleckého průmyslu ve Velké Británii“. V průzkumu odhaduje počet lidí provádějících ripování na miliony, přičemž většina z nich prý ani nevěděla, že se jednalo o něco nelegálního. To je také důvodem, proč jsou reformy nutné.

Británie mění autorská práva, konečně dovolí ripování CD
i Zdroj: PCTuning.cz

Povolení kopírování CD a DVD pro osobní potřebu přinese posun britských zákonů do souladu s jinými národy (včetně USA a Kanady). Pro uživatele se tak stane tvorba digitálních kopií legální a využívat jej mohou i ostatní členové rodiny. Sdílení digitálních kopií na internetu nicméně zůstává nezákonné. Kromě legalizace kopírování je očekáváno i pravidlo omezující tvorbu parodií na materiály chráněné autorským právem a další změny, které budou prováděny průběžně.

U nás je ripování nosičů povoleno, ale kvůli často používané DRM ochraně omezuje právo uživatele na legální záložní kopii (existují i možnosti jak ochranu obejít). Nakonec je ale dobré vidět, že se vlády alespoň nějakým způsobem snaží jít s dobou a digitální svět jim není lhostejný.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama