novy-nastroj-adobe-edge-umi-html5-animace-nahradi-ty-flashove
Novinka Nový nástroj Adobe Edge umí HTML5 animace, nahradí ty Flashové?

Nový nástroj Adobe Edge umí HTML5 animace, nahradí ty Flashové?

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

2. 8. 2011 11:15

Možnosti HTML5 jsou široké, ale doposud chyběl podobný animační program, využívající co nejvíce z jeho prvků. Výsledky jsou skvělé.

Reklama

Softwarový gigant Adobe, stojící za nespočetnou řadou produktů a standardů, se rozhodl vytvořit vlastní nástroj pro HTML5 animace. Vše je prý nadmíru jednoduché a výsledky vypadají jako ty, jež známe z tolik rozšířeného Flashe. To umožní vývojářům a designerům zakomponovat do webových stránek animovaný obsah využívající standardů HTML5, JavaScriptu a CSS3. Edge není prvním nástrojem pro HTML5 od Adobe, dalším je Wallaby umožňující převod Flashe do HTML5.

Nový nástroj Adobe Edge umí HTML5 animace, nahradí ty Flashové?
i Zdroj: PCTuning.cz

Edge je stále ve vývoji a za chodu jsou přidávány nové funkce a vylepšení, standardy a díky zpětnému ohlasu uživatelů další možné funkce apod. Ukázku projektů vytvořených tímto nástrojem naleznete na stránkách http://beta.theexpressiveweb.com/. Podpora HTML5 browserů je široká, ale ne všude prý animace běží stejně svižně. Dobře si podle prvních ohlasů vede Safari a Chrome, zbytek na tom není zle, ale mohlo by to být i lepší.

Nový nástroj Adobe Edge umí HTML5 animace, nahradí ty Flashové?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je dobré vidět, že se v Adobe nebojí lézt do zelí svým vlastním produktům, v tomto případě hlavně Flashi a AIRu, ale snaží se pokrýt co největší segment trhu s prostorem pro inovace. Z nástroje by mohl mít radost i „šéf nakousnutého jablka“, Steve Jobs, který Flash jako technologii zavrhuje a věří právě v budoucnost HTML5.

Adobe Edge můžete vyzkoušet a stáhnout ze stránek společnosti Adobe. Testovací verze je zdarma.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama