vidock-externi-box-s-rozhranim-intel-thunderbolt-pro-vsechny-graficke-karty
Apple Novinka ViDock: Externí box s rozhraním Intel Thunderbolt pro všechny grafické karty

ViDock: Externí box s rozhraním Intel Thunderbolt pro všechny grafické karty

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 8. 2011 06:00 8

ViDock je ve třech variantách, přičemž se liší maximální délkou grafické karty a jejím maximálním příkonem.

Reklama

Pamatujete si ještě na technologii ATI XGP? Ne? A co třeba Fujitsu-Siemens AMILO GraphicBooster? Jednalo se o řešení problému, jak mít u notebooku výkonnou grafickou kartu a zároveň vysokou výdrž na baterie na cestách. V notebooku byla jednoduše použita slabší grafika, a když jste chtěli například hrát hry, připojili jste si box s externí grafickou kartou. Bohužel se tato technologie moc neuchytila a to zejména kvůli nemožnosti vyměnit grafickou kartu uvnitř a hlavně přehnané ceně.

ViDock: Externí box s rozhraním Intel Thunderbolt pro všechny grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní přichází s podobnou myšlenkou firma Village Tronic, ale nabízí vám úplnou volnost při osazování docku grafickou kartou. Teda zas tak úplnou volnost ne, jste samozřejmě limitováni maximální spotřebou grafické karty. ViDock je externí box s PCI Express ×16 rozhraním a napájením pro grafické karty, který můžete osadit libovolnou grafikou dle vašeho výběru. Jediným limitem zde bude délka karty a její spotřeba. Prodávat se budou 3 verze, ViDock 3, ViDock 4 a ViDock 4 Plus. ViDock 3 můžete osadit grafikou s délkou až 240 mm příkonem 75 W, do ViDocku 4 osadíte grafiku o maximální délce 316 mm se spotřebou 150 W, Plus verze pouze zvyšuje možnost výkonnější grafické karty, která si řekneš až o 225 W.

ViDock: Externí box s rozhraním Intel Thunderbolt pro všechny grafické karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď něco k typu přenosu, který ViDock omezí asi ze všeho nejvíc. Použito totiž bylo rozhraní Intel Thunderbolt, které je zatím pouze na počítačích od Apple. Stejně tak jediný monitor, který jej podporuje je Apple Thunderbolt Display. V budoucnu se to doufejme zlepší a pak by toto zařízení mělo opravdový smysl. Jedním kabelem připojíte dock k notebooku a k docku připojíte několik dalších zařízení. To vše může využít rychlosti až 10 Gb/s. Ceny se budou pohybovat od 180 dolarů (3 500 Kč) za ViDock 3 až po 250 dolarů (5 000 Kč) za ViDock 4 Plus a k tomu ještě nějaká grafická karta.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama