minitest-maji-cistici-a-optimalizacni-programy-vliv-na-vykon-pocitace
Novinka Minitest: Mají čistící a optimalizační programy vliv na výkon počítače?

Minitest: Mají čistící a optimalizační programy vliv na výkon počítače?

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

30. 7. 2011 09:00 16

Zpomaluje se vám počítač a nechcete investovat do nového hardwaru? Optimalizační nástoje pak mohou znít jako rychlé a efektivní řešení. Jaký mají vliv na výkon a opravdu dostojí slibům vývojářů?

Reklama

Spousta uživatelů PC ví, že ke zrychlení jejich starého systému je nejlepší se porozhlédnout po novém železe. Jsou však tací, kteří se na otevření skříně necítí a čístící optimalizační nástroje zní v tu chvíli jako vhodná volba. Uživatelům slibují vymazání všelijakých nepotřebných záznamů v registrech, dalšího balastu posbíraného na internetu či další vychytávky, které vám „zaručeně“ zrychlý váš milovaný stroj.

Dokáže ale opravdu podobný druh programů zvýšit systémový výkon, nebo je to jakési placebo? Kolegové z PCWorld.com neváhali otestovat hned několik programů, které lákají na zaručené zvýšení výkonu. Použito bylo několik počítačů různých konfigurací a stáří, běžících na Windows, přičemž na každý z nich se usadila čtveřice čistících utilit - Ashampoo WinOptimizer ($40 ve verzi 7), Iolo System Mechanic ($40 ve verzi 10), oblíbený Piriform CCleaner (zdarma), a 360Amigo System Speedup (zdarma).

A výsledek? Ve většině případů čistění nepomohlo a celkový rozdíl ve výkonu systému nebyl téměř znát, nebo byl dokonce horší než před jeho provedením. V jednom ohledu však programy přeci jen něco přinesly - zrychlení startu PC.

Průměrná doba potřebná ke spuštění se zlepšila ve všech případech

Test probíhal pomocí benchmarku World Bench, přičemž výsledek před čištěním a optimalizací posloužil jako základ pro porovnávání změn (případné zrychlení a zpomalení vybraných operací systému). U výsledků došlo k zajímavému jevu, kdy na jedné sestavě nástroj pomohl a jinde naopak zpomalil běh systému. Více se dozvíte z tabulek a komentáře u nich.

Vyšší body oproti základu znamenají lepší výsledek, červeně označené značí zhoršení

Z výsledku testu je zřejmé, že změny jsou minimální a krom zrychlení startu počítače ani nestojí za zmínku. Někde dokáží čistící programy naopak běh zpomalit a to nás přivádí k názoru, že se jedná o okrajovou záležitost. Ano, někdy není špatné např. CCleanerem prohledat a vymazat nepotřebný balast natahaný z internetu, ale tím to končí.

Nejúčinější metodou, jak si počítač zrychlit, je samozřejmě upgrade hardwaru nebo naše oblíbená aktivita přetaktování. Po delší době nebývá naškodu ani nová instalace operačního sytému. Jaké máte zkušenosti s optimalizačními nástroji vy? Měli byste zájem o podobný test naší vlastní metodikou?

Naše rady na přetaktování a výběr hardwaru naleznete mezi články zde v magazínu:

Zdroj: PCWorld
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama