mozilla-pracuje-na-operacnim-systemu-pro-mobilni-zarizeni
Novinka Mozilla pracuje na operačním systému pro mobilní zařízení

Mozilla pracuje na operačním systému pro mobilní zařízení

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

26. 7. 2011 11:00 8

Tvůrci oblíbeného webového prohlížeče oznámili začátek vývoje systému, který bude stavět především na webových aplikacích. Jádro si vypůjčí z Androidu.

Reklama

Vývojáři chtějí najít omezení, která sužují webové vývojáře a ve svém chystaném systému je vyřešit. Webové aplikace by pak mohli vypadat jako ty nativní známé z iOS, Androidu a WP7. OS v sobě bude integrovat jádro prohlížeče Firefox - Gecko a plánem je dle tvůrců „ucelený operační systém pro otevřený web“. Co si pod tím představit?

Mozilla pracuje na operačním systému pro mobilní zařízení
i Zdroj: PCTuning.cz

Cíl projektu vypadá podobně, jako tomu bylo v případě Google a začátku prací na Androidu - vytvořit mobilní operační systém pro masy, který dá vývojářům větší svobodu. Vývojáři dnes musí psát své aplikace pro provoz na různých platformách a přestože se spousta vývojářů pokoušela o vybudování technologie, jež by umožnila napsat aplikaci pouze jednou a poté jí spouštět na vícero platformách, příliš se to nedaří (světlou výjimkou je společnost Adobe, která má podobnou technologii na slušné úrovni a při vývoji Flashových aplikací umožňuje jejich převod pro platformy Android, iOS, BB Playbook atd. Za zmínku stojí Flashová aplikace Circ; pozn. red.). 

S příchodem HTML5 dorazil na mobilní platformu návrh, že rostoucí počet mobilních aplikací může běžet v prohlížeči a stále vypadat a fungovat jako nativní program. Nakonec se však většina odborníků shodla, že HTML5 ještě není v takové fázi, aby bylo pro tento účel dostačující.

Mozilla pracuje na operačním systému pro mobilní zařízení
i Zdroj: PCTuning.cz

Svých cílů chtějí v Mozille dosáhnout použitím jádra a driverů z Androidu, čímž získají provozuschopný základ pro další vývoj. Práce budou probíhat v otevřeném režimu - zdrojové kódy budou uvolňovány v reálném čase. "Tento projekt je ještě v plenkách, některé jeho části máme pouze v hlavě a v některých částech nemáme úplně jasno" napsali vývojáři na svém blogu. Uvidíme jak se vývoj systému s názvem B2G - „Boot to Gecko“ povede a zda se již brzy dočkáme prvních ukázek nové systému.

Zdroj: PCWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama