prvni-serverove-bulldozery-uz-v-srpnu
Novinka První serverové Bulldozery už v srpnu

První serverové Bulldozery už v srpnu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 7. 2011 15:12 16

Vedení společnosti potvrdilo, že první serverové procesory Bulldozer odejdou zákazníkům v srpnu

Reklama
První serverové Bulldozery už v srpnu
i Zdroj: PCTuning.cz

Minulý týden proběhla telefonní konference k ohlášeným výsledkům, jež uspořádalo AMD s mnoha významnými investory a zástupci předních bank a agentur. Konference se zůčastnilo vedení AMD a opravdové celebrity v bankovním sektoru. Na jejich seznam se podívejte zde. Pro nás je ale podstatnější co AMD sdělilo a co ze sdělení můžeme vyčíst.

Hned v první otázce je současný ředitel dotazován, z jakého segmentu očekává AMD deseti procentní růst jež oznámili na zbytek tohoto roku. Thomas Seifert jednoznačně očekává tento finanční růst z produktů rodiny Llano, tedy středně výkonných APU. Nezmínil zde ani servery, ani grafickou divizi.

Druhá otázka mířila na spokojenost s přístupem a výrobou v GlobaFoundries, kde je cítit, že není vše úplně v pořádku a v investorských kruzích se to ví. Zástupce AMD zde uvedl, že podpora ze strany GloFo je taková jak má být, a že 28nm výroba grafických čipů jde docela dobře. Přímo řekl, že mají skutečně funkční 28nm čip v rukou. O uvedení grafik na tomto procesu nepadlo ale ani slovo. Stále platí uvedení prvních modelů do konce tohoto roku, nic detailního ale nezaznělo.

Další otázka směřuje na fakt, že akcie za poslední období (tři měsíce) klesly o 25 procent, což dotazovaný dává na vrub hledání nového ředitele, zatím bez úspěchu. Zástupce AMD se odpovědi taktně vyhnul a řekl, že nový kandidát bude oznámen v pravý čas. Na doplněnou otázku, zdali to bude toto čtvrtletí neodpověděl.

Zhruba někde v polovině se konečně dostáváme k Bulldozeru. První serverové čipy Interlagos a desktopové čipy Zambezi by se měly začít expedovat příští měsíc - srpen. Půjde ovšem o dodávky systémovým integrátorům a partnerům. Co se týče desktopových procesorů, nějaký čas potrvají dodávky aby na launch mohlo být dost čipů skladem. Nyní často skloňované datum 19. září tedy vypadá hodně reálné. Osobně spíš stále věřím mému slušnému zdroji a datu říjen (pro desktop a září servery), ale uvidíme.

Tady se podívejme na první obrázek v záhlaví této zprávy. Minulý rok AMD slibovalo nárůst výkonu 50 procent vůči současným čipům se dvanácti jádry. V tomto aktuálním hovoru ale nárůst výkonu taktně snížili na 35 procent. Pokud uvážíme, že počet jader narostl právě o 33 procent, tak se výkon jádro-jádro vůči starší generaci nenavýšil naprosto o nic. Napňuje se tedy obava, že hláška v původních dokumentech "maintain K10 IPC" bude pravdivá a Bulldozer bude ve výkonu jednoho jádra plně srovnatelný se současnou architekturou Stars (K10). To nemusí až tak vadit, jelikož spotřeba by měla být stejná jako u současných procesorů s méně výpočetními jádry. To je v serverech důležitější než IPC na jádro.

Následuje mnoho otázek na notebooky, ARM, Windows 8. Pro nás je zajímavé, že souputník Llano - Trinty bude vyroben stále na 32nm výrobě a bude uveden někdy v Q2 příštího roku. Zde je ale uvedena zajímavá informace, že Trinity nebude nástupce Llana, ale jeho méně výkonná varianta s poloviční spotřebou. Tedy spíše "něco" mezi Brazos a Llano. Trinity by měl najít využití v tenkých noteboocích a výkonnějších tabletech. Dost otázek se také týká nových 28nm GPU, odpovědi jsou ale vyhýbavé a vše směřuje k tomu, že AMD si je jisté, že bude na tomto výrobním procesoru lídrem a před konkurencí. Co jsem ale zaslechl já, je s tím v rozporu. Šušká se totiž, že první 28nm GPU uvede už celkem brzy Nvidia, sice půjde o drobný čip do notebooků ale přeci jen prý bude první. Pokud se tak opravdu stane, bude to pro AMD hodně hořké vystřízlivění.

Celý rozhovor si pak přečtěte na této strránce - zde. Možná v něma najdete i další zajímavé informace. Pokud bych měl já rozhovor shrnout v několika bodech, bude to takto: AMD jako hlavní artikl pro následujcí roky vidí APU, z něj očekává nejvyšší zisky. Dále si jsou jistí, že nabídnou první 28nm GPU a udrží si svou dobrou pozici v grafickém trhu, kdy mají nejvýkonnější DX11 grafiku jak v desktopu tak mobilním trhu. Také stále počítají s uvedením 28nm GPU ještě letos. Procesory architektury Bulldozer pro servery a desktop budou ve finální podobě v srpnu, kdy se začnou posílat partnerům a u desktopové verze i na sklady. Uvedení čipů pro desktopm se tedy může opravdu udát onoho 19. září. Vidím to reálné, ovšem spíše myslím, že to bude pro desktop později. Výkonové odhady ale samotný výrobce snížil z 50-ti procent na 35, což odpovídá nárůstu počtu jader. Jak vše dopadne se dozvíme už za dva měsíce ...

Zdroj: Seeking Alpha

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama