core-i7-3960x-se-blizi-vykon-odhalen
Novinka Core i7-3960X se blíží. Výkon odhalen

Core i7-3960X se blíží. Výkon odhalen

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 7. 2011 10:45 6

Už za pár týdnů přijde High-end Sandy Bridge-E, co přinese a jak bude výkonný? Povíme vám.

Reklama
Core i7-3960X se blíží. Výkon odhalen
i Zdroj: PCTuning.cz

Když minulý týden turecký web odhalil označení nových procesorů Sandy Bridge (SNB-E) jako řadu Core i7-3900, bylo to pro mnohé překvapení. Pro nás ale nikoliv, tahle informace prosákla už před měsícem na čínské weby (na našem fóru ji zaregistrovali jako jedni z mála) a také někteří novináři obdrželi první slajdy a informace. Jelikož zde NDA dodržujeme bez výjimky, nezbývalo než čekat a odhalit vše až nyní, když je uvedení už doslova "za pár". Pokud jste věřili, že se uvedení SNB-E odsouvá na přítí rok (jaro), nechali jste se zmást, zpráva jež vzešla z VR-Zone byla později dementována, toho si už ale všiml málokdo. Už za několik týdnů totiž Intel uvede dva procesory: Core i7-3960X Extreme a Core i7-3930K. První je kompletně odemčený s ohromnou 15MB cache, druhý je pak levnou obdobou s menší cache (takový tehdejší Core i7-920) se stejnou cenovkou. Core i7-3960X bude stát tradičních 1000 dolarů, jeho levnější souputník se ale u nás bude prodávat za částku kolem 7000 Kč s DPH.

Po několika letech nás konečně čeká, to na co od uvedení Core i7 čekáme - nástupce LGA 1366. První dva procesory nabízí pouze šest procesorových jader a nenabídnou proti současnýcm šestijádrům mnoho navíc. V podstatě jen mírně vylepšenou architekturu, větší cache a čtyři kanály pamětí. Důležitý je také PCI-E řadič přímo v CPU. Očekávaný osmijádrový procesor přijde ale ještě tento rok, v roadmapě je zřetelně zaznamenán a pokud někdo brzy tento dokument vypustí ven, dozvíte se to i vy (skoro oficiálně). Co nám tedy "zatím osekanější" nástupce Core i7-990X nabídne? - Podívejme se ...

Core i7-3960X se blíží. Výkon odhalen
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na testy ve známých multi-thread aplikacích, je nárůst průměrně 15 procent. To rozhodně není špatné, při nižších základních frekvencích a stejném počtu jader. Mírně vylepšená architektura přináší jen mírný benefit v běžných aplikacích. I tak je ale 15 procent navíc celkem dost pokud zvážíme, že proti Gulftownu se změnilo navenek jen máloco. Škoda, že Turci nezveřejnili také slajd s herním výkonem. Tam totiž Core i7-3900 exceluje skoro až "brutálním" způsobem. Pokud dnes maximální herní výkon nabízí Sandy Bridge-DT, tak Core i7-3900 nabízí ještě mnohem více. Výkon proti Core i7-990X stoupl až neuvěřitelně, někde až o desítky procent. Přesunutí PCI-E rozhraní přímo do procesoru se velice pozitivně projeví na herním výkonu, zejména pak na Multi-GPU řešení. Pro hráče půjde o hodně zajímavou alternativu jež je nebude omezovat jako Sandy Bridge-DT, počtem PCI-E linek.

Core i7-3960X se blíží. Výkon odhalen
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtyřkanálový řadič pamětí a větší cache také znamená vysokou propustnost paměťového sub-systému. Ten je sice využitelný málokde, ale propustnost 25 000 MB/s s paměťmi 1866 MHz vás jistě potěší :). Už příští měsíc (za týden) by se měly začít vyrábět finální základní desky a od výrobců vím, že desky jdou na trh v první polovině září. To by vám mohlo dát vodítko, kdy se objeví i procesory. Je to už opravdu za pár týdnů, Intel již následující měsíc začne rozesílat "test-kity" novinářům. Měsíc září bude hodně zajímavým měsícem na poli procesorů, kdo z tohoto kolbiště vzejde jako vítěz je ale už předem jasné .. i vzhledem k tomu, že se očekává jen o kousek horší přetaktování než nabízí Sandy Bridge-DT, tedy kolem taktů 5 GHz ... na vzduchu.

Zdroj: DonanimHaber.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama