adobe-flash-player-11-beta-je-venku-co-prinasi-noveho
Novinka Adobe Flash Player 11 beta je venku. Co přináší nového?

Adobe Flash Player 11 beta je venku. Co přináší nového?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 7. 2011 06:00 2

Před pár dny Adobe vypustilo 11. verzi Flash Playeru, který už má konečně nativní 64bitovou podporu a plno dalších novinek.

Reklama

Pro a proti Flashi je stále mnoho uživatelé na každé straně. Skutečnost je ale taková, že pokud nepatříte mezi tu menší skupinu, která nehraje hry a nekouká na kdejaké video na webové stránce, tak Flash Player potřebujete. Ano, může být nahrazený HTML5, ale to využijí zejména velké společnosti, které sledují vývoj a jít s ním kupředu, například YouTube.

Před pár dny spatřil světlo svět nový Flash Player 11. Co nového přináší? Řadu lidí potěší nativní 64bitová podpora operačních systémů a prohlížečů. Ale kdo hledá tak vždy najde nějaký drobný problém, který musí zkritizovat. Další novinkou je nový kompresní formát G.711 pro mobilní telefony. Flash nyní umí enkódovat video pomocí kodeku H.264/AVC, což je jeden z nejkvalitnějších kodeků. Vývojáři nyní mohou pomocí Socket Progress Events do aplikace naprogramovat i složitější sdílení nebo dokonce vytvořit Flashového FTP klienta. Předposlední novinkou je podpora 8kanálového zvuku.

Adobe Flash Player 11 beta je venku. Co přináší nového?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec jsem si nechal asi nejdůležitější novinku a tím je Stage 3D. Již v minulosti jsme o něm psali, tenkrát ještě pod názvem Molehill. Stage 3D je nový způsob 2D a 3D vykreslování pomocí Stage 3D API, který je plně akcelerovaný grafickými kartami. Jako ukázku si již před časem, kdy ještě Molehill nebyl oficiálně veřejný, vytvořili lidé z Adobe hru zvanou Max Racers, která kompletně běží ve Flashi, konkrétně ve Stage 3D API a běží „pouze“ na grafické kartě. Samozřejmě na slabších počítačích bude zátěž procesoru vyšší, primárně by ale vše mělo běžet přes grafickou kartu, pokud je podporována. Nakonec zde máme jedno video, které vysvětluje Stage 3D a je zde také ukázka zmíněné hry. 

Nový Flash Player 11 Beta si můžete stáhnout na stránkách Adobe.

Zdroj: Adobe Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama