iphone-oslavil-ctvrte-narozeniny-z-applu-udelal-jednu-z-nejuspesnejsich-firem-sveta
Apple Novinka iPhone oslavil čtvrté narozeniny. Z Applu udělal jednu z nejúspěšnějších firem světa

iPhone oslavil čtvrté narozeniny. Z Applu udělal jednu z nejúspěšnějších firem světa

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 6. 2011 15:15 14

Ve Spojených státech amerických se před čtyřmi roky začal prodávat první iPhone. Přinesl dotykové ovládání a definoval nový standard.

Reklama

Před čtyřmi lety se začal prodávat přístroj, který navždy změnil svět mobilních telefonů. Společnost Apple na svých stránkách dokonce hlásala, že znovuvynalezla telefon. A opravdu se nedá popřít, že první iPhone změnil způsob jakým dnes, v roce 2011, uživatelé vnímají a používají své mobilní telefony.

Prvně byl představen 9. ledna 2007 a do prodeje se dostal 29. června. Jak bylo uvedeno v prezentaci, do jeho příchodu měly všechny telefony zbytečně mnoho tlačítek, malé displeje a především špatně se používali. iPhone měl displej s rozlišením 480 × 320 pixelů a úhlopříčku 3,5 palců. Na přední straně bylo jediné hardwarové tlačítko, tzv „home button“, který vás odkudkoli vrátil zpět na domovskou obrazovku. Na svou dobu také neuvěřitelně tenký (11,6 mm) a prodával se v kapacitě 4 GB, 8 GB a 16GB.

iPhone oslavil čtvrté narozeniny. Z Applu udělal jednu z nejúspěšnějších firem světa
i Zdroj: PCTuning.cz

Operačním systémem byl iPhone OS 1.0 s omezenými možnostmi nastavení. Další funkce Apple přidával s rozvahou a postupně. Uživatele a širokou veřejnost fascinovalo novátorské ovládání, zpracování či snímač umístěný na zadní straně s rozlišením 2 Mpx. iPhone byl zkrátka jiný, revoluční.

O výkon se staral procesor Samsung S5L8900 s taktem 400 MHz, který doplňovala operační paměť v kapacitě 128 MB. Na internet jste se připojovali skrze GPRS a EDGE, neboť 3G ještě nebylo dostupné.

Přestože dnes už se jedná o zastaralý model, který se pro běžné používání příliš nehodí, upozornění na to, že oslavil čtvrté narozeniny, si určitě zaslouží. Pokud jste příznivci amerického Applu nebo mobilních technologií, video z památné konference nepřehlédněte. Okamžik, kdy Jobs při prezentaci map od Googlu najde Starbucks a volá do jedné z jeho prodejen, že si chce objednat 4000 latté, vyloudí úsměv na tváři i po letech.

Zdroj: Apple

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama