pripravuje-se-dratove-pci-express-rozhrani-konkurence-pro-intel-thunderbolt
Novinka Připravuje se drátové PCI Express rozhraní, konkurence pro Intel Thunderbolt

Připravuje se drátové PCI Express rozhraní, konkurence pro Intel Thunderbolt

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

26. 6. 2011 06:00 19

První verze nového PCI Express rozhraní, které bude používat kabely, by měla být v roce 2013 a využívat bude měděné kabely. V další generaci optické.

Reklama

PCI Express rozhraní se používá pro interní spojení různých komponent, například grafických karet, zvukových karet SSD a mnoho dalšího, co jen rozhraní PCI Express má. Nyní se skupina, která stojí za tímto rozhraním, PCI Special Interest Group (PCI SIG), rozhodla, že PCI Express nebude výhradně interní rozhraní a chystají se uvést jeho drátovou podobu, přes kterou se budou připojovat komponenty mimo počítače.

Připravuje se drátové PCI Express rozhraní, konkurence pro Intel Thunderbolt
i Zdroj: PCTuning.cz

První kabelová verze PCI Express bude vycházet z 3. generace, která dosahuje rychlosti 8 Gb/s na kanál, při využití všech 4 kanálů tak teoreticky až 32 Gb/s a kabely budou moci mít délku až 3 metrů. Vyšší rychlosti jsou plánovány do 4. generace, která by navíc používat optické kabely místo měděných. Do připojeného zařízení prý bude možno dostat až 20 W a konektor by měl být hodně plochý, aby se mohl použít na ultra tenkých noteboocích, tabletech a dalších tenkých zařízeních.

PCI SIG slibuje dodání prvních specifikací do června roku 2013, tedy za 2 roky. To dává možnost Intelu zapracovat na jeho vlastní řešení Thunderbolt, které ale oproti PCI Express má tu nutnost, že na obou zařízeních musí být přítomen řadič Thunderboltu. Za 2 roky se tedy rozhodne, který z těchto dvou rozhraní přežije.

Zdroj: EE Times

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama