firefox-5-je-tady-jak-vypada-finalni-verze
Novinka Firefox 5 je tady, jak vypadá finální verze?

Firefox 5 je tady, jak vypadá finální verze?

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

22. 6. 2011 11:00 17

Oblíbený webový prohlížeč se posunul do další majoritní verze. Ta přináší spoustu drobných oprav a vylepšení při zachování stejného uživatelského prostředí. 

Reklama

Mozilla Firefox se po vzoru ostatních pustila do vydávání častějších aktualizací, konkrétně nových verzí s označením celého čísla. S tímto trendem přišel Chrome od Google, který se díky masové kampani dostal pomalu do popředí. Nejnovější vydaná nese označení „Mozilla Firefox 5.0“ a pokud jste majitelem verze čtvrté, asi si na první pohled budete říkat, zda vůbec aktualizace proběhla.

Firefox 5 je tady, jak vypadá finální verze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Design zůstal nezměněn, což bych označil spíše za plus, neboť to uživatelům zjednoduší přechod na nově vydanou verzi. Ta nabídne několik změn a oprav, a to těch, které se nestihly dokončit a implementovat před vydáním Firefoxu 4. Nový vývojový cyklus zahrnuje 3 kroky, kterými prohlížeč projde, než se dočká své finální podoby. Tato cesta se pravděpodobně osvědčila a vývojářům díky spoustě dobrovolných testerů značně usnadňuje práci.

Firefox 5 je tady, jak vypadá finální verze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový vývojový cyklus

Vývoj poslední verze byl extrémně krátký a trval něco přes 3 měsíce. Viditelných a pro uživatele na první pohled užitečných změn je málo, ale důležitá je i část, kterou na první pohled vidět nemůžeme - bezpečnostní opravy. Zde došlo asi k nejdůležitější opravě chyby, která při prohlížení grafiky s WebGL umožnila útočníkovi zjistit aktuální dění na monitoru napadeného. Firefox 5 by měl být opět o něco rychlejší, podporuje CSS animace a dočkal se i lepší podpory formátů nebo integrace do linuxových systémů. Drobných změn je spousta, ale málokterá je vidět. Jednou z těch „viditelných“ je pouhé přesunutí aktivace funkce Do-Not-Track do záložky „Soukromí“. Firefox 5 stahujte zde.

Zdroj: Mozilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama