chromebooky-od-samsungu-jdou-do-prodeje-uchyti-se-novy-os-video
Novinka Chromebooky od Samsungu jdou do prodeje, uchytí se nový OS? [video]

Chromebooky od Samsungu jdou do prodeje, uchytí se nový OS? [video]

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

17. 6. 2011 09:00 11

Zařízení jsou plně optimalizována pro web, kde jsou jako doma. Cena začíná již na 6500 Kč.

Reklama

Již druhá vlna Chromebooků v pořadí se nyní dostává mezi běžné uživatele. Ti mohou zařízení zakoupit prostřednictvím serverů Amazon a BestBuy. Úplně prvním modelem byl CR-48, který společnost Google rozdávala zdarma k testování, čímž se vyhnula negativní kritice a zajistila si hned 60 000 testerů. Ohlasy byly smíšené, ale spousta testerů by prý novému systému šanci dala.

Chromebooky od Samsungu jdou do prodeje, uchytí se nový OS? [video]
i Zdroj: PCTuning.cz

Modely Samsungu Series 5 jsou pojmenovány jednoduše „Samsung Chromebook + označení barvy“. Zařízení s tloušťkou 0,8" je dodáváno ve dvou barevných provedeních - Titan Silver (lesklá černá) a Arctic White (sněhově bílá). Do těla se vešla i klávesnice v rozumné velikosti, avšak bez numerického bloku. O zobrazování se postará 12,1" displej s rozlišením 1280×800 obrazových bodů. Operační systém Chrome OS je postavený na cloudových službách, jako jsou Google Docs apod. Jedná se vlastně o takový prohlížeč postavený na linuxu. Bez stálého připojení k internetu tak přichází o řadu funkcí a použitelnost značně klesá.

Chromebooky od Samsungu jdou do prodeje, uchytí se nový OS? [video]
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř se Chromebooky jednotlivých výrobců zatím lišit nebudou, neboť zavedeným standardem je zde dvoujádrový 1,66 GHz Intel Atom N570, 2 GB RAM a 16GB mSATA SSD. Nechybí ani čtečka karet 4 v 1, HD webová kamera a pro dostatečnou výdrž je zde 6 článková baterie, která zajistí výdrž až na 8,5 hodin provozu.

Model s WiFi uživatele přijde na 429,99 dolarů (6 500 Kč), verze doplněná o 3G bude stát 499,99 dolarů (8 500 Kč). Zakoupit je lze u zmiňovaných obchodů a u několika dalších prodejců v UK, Německu, Itálii, Francii, Španělsku a Nizozemsku. U nás si ještě chvíli počkáme, ale není problém si zboží nechat zaslat za příplatek do ČR.

Nepřehlédněte:

Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS
Chrome OS a nVidia Tegra 2 v netbooku Sony VAIO

Zdroj: PCMag

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama