android-vyhraje-valku-platforem-kvuli-podpore-flashe-tvrdi-adobe
Apple Novinka Android vyhraje válku platforem, kvůli podpoře Flashe, tvrdí Adobe

Android vyhraje válku platforem, kvůli podpoře Flashe, tvrdí Adobe

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 6. 2011 12:00 25

Vše je o kontrole, Apple nechtěl přijít o kontrolu nad App Storem, nad svým ekosystémem. I kvůli tomu prý Android nakonec předčí iOS v oblasti multimediálních tabletů.

Reklama

Podle současného ředitele Adobe, Shantanu Narayena, bude mobilní platforma Google Android nakonec slavit vítězství nad konkurenčním iOS i v oblasti tabletů, a to zejména kvůli tomu, že podporuje technologii Flash.

Možná si vzpomínáte, že Apple v dubnu minulého roku Flash zavrhl. Na svých internetových stránkách zveřejnil otevřený dopis Steva Jobse, který krok za krokem vysvětluje, proč se tak rozhodl.

Za prvé poukázal poukázal na to, že Flash je uzavřená platforma, nad kterou má moc pouze Adobe. A ačkoli iOS a App Store jsou také uzavřené, web by měl být otevřen. Apple se proto raději přiklonil k otevřeným standardům jako HTML5, CSS a JavasCript.

Dalším velkým nedostatkem je bezpečnost a nároky na výkon. Pravdou je, že i dnes, v době dvoujádrových smartphonů, se o velkém zážitku při intenzivním prohlížení webu s Flashem hovořit nedá. Problémy má často i LG Optimus 2X, první dvoujádrový telefon na světě. A dalším velkým nedostatkem jsou i nároky na baterii.

Zástupce Adobe během rozhovoru s Waltem Mossbergem – ostříleným žurnalistou serveru All Things Digital, řekl, že rozdíly mezi Adobe a Apple nebyly až tak o technologii, jako o „obchodním modelu, o kontrole nad platformou“. Apple zkrátka nechtěl přijít o kontrolu nad svým ekosystémem. Měl na to právo.

Adobe Flash na mobilních zařízeních Apple nikdy neuvidíme, tedy alespoň ne přímo v browseru, iOS Flash jinak podporuje. A jeho absence bude prý jedním z důvodů, proč platforma iOS podlehne Androidu i v oblasti multimediálních tabletů, ačkoli dnes tento trh prakticky definuje.

Stejnou cestou jako Apple se rozhodl jít i Microsoft, neboť s podporou Flashe na platformě Windows Phone 7 také nepočítá.

Zdroj: 9to5mac

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama