zotac-uz-pripravil-mini-itx-desky-s-cipsetem-z68-a-dokonce-s-geforce-gt-430
Novinka Zotac už připravil mini-ITX desky s čipsetem Z68 a dokonce s GeForce GT 430

Zotac už připravil mini-ITX desky s čipsetem Z68 a dokonce s GeForce GT 430

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

30. 5. 2011 06:00 5

Obě desky mají klasické napájení a přítomný WiFi adaptér. Dražší varianta se liší hlavně tím, že je zde navíc grafické jádro nVidia GeForce GT 430.

Reklama

Zotac je jedním z mála výrobců, kteří pro každou platformu přinesou několik základních desek i v jednom z nejmenších formátů, konkrétně mini-ITX. V následujících dnes na trh dorazí další dvě novinky. Obě novinky mají mini-ITX formát, patici LGA 1155 pro Sandy Bridge a nový čipset Z68. První deskou je Z68 GT430 ITX-WiFi, která je zajímavá z přítomnosti dedikovaného grafického čipu od nVidie a druhou deskou je Z68 ITX-WiFi, která je naopak úplně obyčejná.

Zotac u modelu Z68 GT430 ITX-WiFi dokázal nacpat na opravdu malé rozměry mimo patice a napájení desky také grafický čip. Pod hliníkovým chladičem s ventilátorem se nachází nVidia GT 430. Tato grafika je vyráběna 40nm procesem a jádro obsahuje 96 unifikovaných jednotek s frekvencí 700 MHz a 1 GB videopaměti typu DDR3. Největší brzdou této grafiky budou pouhé 4 ROPs jednotky, jinak by celé řešení stačilo na nějaké starší hry nebo novější v nižším rozlišení.

Zotac už připravil mini-ITX desky s čipsetem Z68 a dokonce s GeForce GT 430
i Zdroj: PCTuning.cz

Na desce se ještě nachází dva SO-DIMM sloty pro DDR3 operační paměti, které se používají v noteboocích. Na zadní straně pak najdeme 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, eSATA, dva SATA 6 Gb/s a dva SATA 3 Gb/s porty, gigabitový Ethernet, zvukový S/PDIF a výstup pro 8 kanálů zvuku. Nacházejí se zde také dvě antény pro WiFi adaptér. Zajímavé je také řešení výstupů. Zotac z dedikovaného grafického čipu vyvedl jeden DVI výstup a zbytek, tedy druhý DVI, HDMI a DisplayPort jsou pro použití integrovaného grafického jádra. Zotac ale nemusel z GeForce vyvádět žádný výstup a zapnout automaticky v BIOSu Lucid Virtu. Jako rozšiřující slot je zde přítomný PCI-Express ×4.

Zotac už připravil mini-ITX desky s čipsetem Z68 a dokonce s GeForce GT 430
i Zdroj: PCTuning.cz

Model Z68 ITX-WiFi má trochu jiné rozložení. V první řadě má sloty pro DDR3 operační paměti klasické velikosti, pouze pasivní chladiče a také plnohodnotný PCI-Express ×16 slot. Je zde také stavový displej. SATA porty jsou ve stejném složení jako u předchozí desky, tedy dva SATA 3 Gb/s a dva 6 Gb/s. Na zadní straně opět nalezneme dvě WiFi antény, dva USB 3.0 a další dva USB 2.0 porty, PS/2, gigabitový Ethernet, digitální S/PDIF a výstup 8 kanálů zvuku. Grafické výstupy jsou tu ve složení dvou HDMI a jednoho mini DisplayPortu. Ceny ani dostupnosti nejsou známé. Cena desky s grafickým jádrem nVidia, tedy Z68 GT430ITX-WiFi, bude stát $295 (okolo 5 000 Kč) a za Z68 ITX-WiFi zaplatíte 244 dolarů (4 200 Kč).

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama