intel-larson-creek-20-gigabajtove-ssd-na-miru-cipsetu-z68
Novinka Intel Larson Creek: 20 gigabajtové SSD na míru čipsetu Z68

Intel Larson Creek: 20 gigabajtové SSD na míru čipsetu Z68

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

9. 5. 2011 06:00 3

Disk s kapacitou 20 GB je tvořený 34nm SLC paměťovými čipy, které mají vyšší životnost. SSD dosahuje 200 MB/s při čtení a 113 MB/s při zápisu. Bude ale za jeho cenu prodejné?

Reklama

O technologii Intel Smart Response už jsem nedávno psal v jedné novince. Novinka byla zaměřená především na SSD, které by mělo být dostupné spolu s čipsetem Z68 a je určeno zejména na použití právě pro Smart Response Technology. Co tato technologie umí? Jednoduše využívá SSD jako obrovskou dočasnou paměť (cache) a tak jsou některé programy nebo samotný operační systém mnohem rychlejší. Oba disky (SSD a klasický pevný disk) jsou pak v RAID poli.

Intel Larson Creek: 20 gigabajtové SSD na míru čipsetu Z68
i Zdroj: PCTuning.cz

Na serveru VR-zone se objevily fotky již zmíněného SSD, které by mělo být dělané přímo pro Intel SRT. Intel 311 Larson Creek je 20GB disk tvořený flash pamětmi. Vzhledem k tomu, že disk musí snést vyšší zátěž, je vybavený SLC (single level cell) NAND paměťovými čipy, které jsou stále vyráběny starším 34nm procesem. Díky SLC pamětem tak má mnohem vyšší životnost, která bude jistě důležitá, ale také disk prodražují. Na serveru se také objevily výsledky z CrystalDiskMarku.

Intel Larson Creek: 20 gigabajtové SSD na míru čipsetu Z68
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlost sekvenčního čtení je skoro 200 MB/s a zápisu 114 MB/s. Nás bude ale pravděpodobně zajímat náhodný zápis bloků dat s velikost 4 kB, tam dosahuje rychlosti čtení 18 MB/s a zápisu 43 MB/s. Za kvalitní disk se ale něco musí zaplatit, což je v tomto případě celých 119 dolarů, což jsou skoro 2 000 Kč. Za tuto cenu můžete mít Intel 320 nebo X25-V o velikosti 40 GB. Můžete si tedy koupit samotný disk na systém a pár programů, nebo spárovat SSD s klasickým diskem a mít tak zrychlené vše. Jak dobře nebo špatně to celé funguje, se dozvíte v recenzi Zdeňka Obermaiera, kterou můžete očekávat už za pár dní.

Nepřehlédněte:

Zdroj: VR-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama