seagate-ma-jako-prvni-1tb-plotny-nove-disky-v-polovine-roku
Novinka Seagate má jako první 1TB plotny. Nové disky v polovině roku

Seagate má jako první 1TB plotny. Nové disky v polovině roku

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

4. 5. 2011 06:00 12

Vývoj je v segmentu informačních technologií skoro nezastavitelný a Seagate nám nadělil nové, 1TB plotny. Můžeme se tak letos dočkat 4terabajtových pevných disků.

Reklama

Do této chvíle se ve všech pevných discích používaly plotny s maximální velikosti 750 GB, ale to se nyní mění, protože Seagate již vyrábí 3,5” plotny s kapacitou celý 1 terabajt. Co to v praxi znamená? Že například u 3TB modelu ubyde jedna celá plotna, dvě hlavičky a sníží se tak spotřeba, zahřívání a vibrace. Seagatu se tak prý podařila překonat jakási bariéra v hustotě zápisu. Na jeden čtvereční palec (1 čtvereční palec = 6,45 cm2) se nyní vejde lehce přes 78 GB.

Seagate má jako první 1TB plotny. Nové disky v polovině roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky zvětšení hustoty bychom se také mohli dočkat 4TB pevných disků za použití čtyř ploten. Velikost dneších úložných zařízení jde rychlým tempem stále dál a také cena klasických pevných disků je nízká. Jeden terabajt koupíte už za 1 000 Kč, což je s SSD zatím nesrovnatelná cena.

První produkty, které budou těmito plotnami vybaveny, jsou externí disky GoFlex Desk, které budou dostupné v kapacitách 1,5, 2 a 3 terabajty. Stejně tak se později na trh dostanou nové 3,5” disky Barracuda XT do počítačů se stejnými velikostmi. Externí disky by měly být dostupné již brzy, interní disky budou k mání až někdy příští měsíc.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama