spolecne-s-cipsetem-intel-z68-bude-k-dispozici-take-20gb-mini-ssd-pro-vyuziti-novinky-v-cipsetu
Novinka Společně s čipsetem Intel Z68 bude k dispozici také 20GB mini-SSD pro využití novinky v čipsetu

Společně s čipsetem Intel Z68 bude k dispozici také 20GB mini-SSD pro využití novinky v čipsetu

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 4. 2011 06:00 3

Aby Intel posílil prodej SSD, tak i nových desek s čipsetem Z68, tak si připravil SSD speciálně pro technologii Smart Response. O co se jedná si můžete přečíst v novince.

Reklama

Už za pár dní se na trh dostane dlouho očekávaný čipset pro procesory Sandy Bridge. Tím není nic jiného, než Z68, který kombinuje to nejlepší z P67 a H67. Z Pčkového čipsetu bere možnost taktování a z Hčkového možnost využití integrovaného grafického jádra pomocí vidovýstupů na desce a také podporuje technologie Intel Smart Response Technology a nakonec přibyly technologie Lucid Virtu a nVidia Synergy, které mohou dedikovaníé grafické karty a předat práci iGPU. A právě o tomto bude dnešní novinka. 

Smart Response Technology je vlastně technologie podobná hotovým hybridním diskům. Pro její funkčnost potřebujete SSD a klasické HDD. SSD je pak využíváno jako cache (dočasná paměť) pro často používané soubory a data. Intel k této příležitosti vydá ve stejnou dobu 20GB mini-SSD, které bude mít klasický SATA a mSATA konektor s rychlostí 3 Gb/s. SSD má kódové jméno Larsen Creek a nebude tvořeno běžnými MLC (multi-level cell) paměťovými čipy, ale kvalitnějšími, dražšími a rychlejšími SLC (single-level cell) vyráběné starším 34nm výrobním procesem.

Společně s čipsetem Intel Z68 bude k dispozici také 20GB mini-SSD pro využití novinky v čipsetu
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak si vede počítač se zapnutou technologií Smart Response Technology? Otestován byl v testovacím programu PCMark 05. Zde samotný 1TB pevný disk od Western Digital podal skóre 6 149 bodů. Po připojení SSD a zapnutí technologie Smart Response se skóre zvýšilo na 28 009 bodů, což je nárůst 355,5 %! Dalším testem byla rychlost nabootování systému (který byl stále nainstalovaný na klasický pevný disk a SSD tak funguje opravdu pouze jako obrovská cache paměť disku). Zde se čas z původních 35,2 vteřin zkrátil na 28,36 sekund.

Nový čipset tedy vypadá velice nadějně, stejně jako tato technologie. Intel ale určitě ví co dělá, a zmíněné 20GB SSD, které je určeno speciálně pro použití při Smart Response Technology, je vybaveno SLC kvůli vyšší životnosti z důvodů větší zátěže zápisů a přepisů.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama