toshiba-predbehla-intel-a-micron-ma-prvni-19nm-pametove-cipy-pro-ssd
Novinka Toshiba předběhla Intel a Micron, má první 19nm paměťové čipy pro SSD

Toshiba předběhla Intel a Micron, má první 19nm paměťové čipy pro SSD

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

26. 4. 2011 11:00 2

Výrobci nespí a přestože jsme se ještě nedočkali velkého rozšíření 25nm čipů, už se pracuje na nové, ještě „menší“, generaci.

Reklama

Toshiba oznámila, že dokončila vývoj 19nm výrobního procesu a zároveň se jí podařilo vyrobit doposud nejmenší 8GB (64Gb) NAND Flash čip. Partnerům poskytne první vzorky na konci tohoto měsíce, komerční výrobou pak plánuje začít ve třetím čtvrtletí tohoto roku a věří ve velký potenciál své technologie. 19 nm je v současné době tou nejmenší „velikostí“ výrobního procesu pro NAND Flash paměti, které může konkurovat jen Intel a Micron se svým nedávno představeným 20nm řešením.

Jedná se o paměti s buňkami typu MLC (Multi-Level Cell), které jsou schopné udržet 2 bity na buňku (2bit-per-cell). Objeví se mj. v podobě modulů využívajících šestnácti 8GB čipů s celkovou kapacitou 128 GB. Ty naleznou své využití v tabletech a smartphonech. Nové čipy nabídnou rozhraní Toggle DDR2.0 s propustností až 400Mbps, na kterém výrobce pracuje společně se Samsungem.

Je dobré vidět, že se celý trh s NAND Flash opět posunul o kousek kuptředu a je zde živo. Profitovat z toho budeme nakonec hlavně my - koncoví zákazníci.

Nepřehlédněte:

Zdroj: xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama