ctenarska-anketa-nejradeji-mate-windows-7-popularita-mac-os-x-plizive-roste
Apple Novinka Čtenářská anketa: nejraději máte Windows 7, popularita Mac OS X plíživě roste

Čtenářská anketa: nejraději máte Windows 7, popularita Mac OS X plíživě roste

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

26. 4. 2011 10:00 16

6044 našich čtenářů odpovědělo v anketě, jaký mají na svém počítači operační systém. Ve srovnání se starší anketou je vidět razantní nástup Windows 7.

Reklama

Starší anketu jsme spustili 23.6.2010 a zúčastnilo se jí 6044 čtenářů.  Téměř přesně po deseti měsících jsme se vás zeptali znovu a počkali si, dokud nebude hlasovat stejný počet čtenářů. V neděli 25.4. zvolil svůj operační systém poslední, 6044. čtenář. A jak to všechno dopadlo?

Čtenářská anketa: nejraději máte Windows 7, popularita Mac OS X plíživě roste
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlevo starší anketa, vpravo právě skončená

Podíl 64bitových Windows 7 u vás konečně přesáhl polovinu, přesněji 59,7 %. Stalo se tak především na úkor Windows XP 32bit, jejichž podíl pozvolna klesá i celosvětově. Třetí příčku má 32bitová verze Windows 7 a čtvrtou příčku obsadily nejrůznější distribuce Linuxu s velmi pěkným skóre 7,6 %. Na pátém místě skončil Mac OS X od Applu, který posilnil o 0,5 % na celkových 2,6%. Na daném vzorku čtenářů to činí 158 uživatelů, ještě před deseti měsíci jich pro tento systém hlasovalo 125. Poslední dvě položky, jiný operační systém a nejstarší verze Windows, nepřesáhly 0,5 %, tedy několik desítek čtenářů.

Oproti zbytku světa jsou naši čtenáři zcela jinde. Není divu, na technicky zaměřené magazíny chodí především uživatelé, kteří se o IT zajímají a snaží se jít s dobou. Právě proto většina hlasů mířila pro jeden z nejnovějších systémů a proto má Linux velmi slušný podíl. Ve světě jinak drtivě vedou Windows XP s podílem přes 54 %, Windows 7 mají (slušných) 24 % a Linux má necelých 5 %. Více v tomto článku

Na čem jsme se se zbytkem světa prakticky shodli, je celkový podíl všech verzí Windows. Celosvětově se udává okolo 90 až 91 %, což odpovídá i našim výsledkům – 90 % v červnu 2010 a 89,3 % nyní. 

Zajímavý je ještě podíl Mac OS X, který se celosvětově pohybuje okolo 5 procent. Obecně se Applu nejvíce daří ve vyspělých zemích, jakými jsou například Švýcarsko, USA nebo Austrálie. V těchto oblastech dosahuje podílu až 17,6 %. Našich 2,6 % tedy není v tomto světle úplně hezké číslo, nejspíše to ale odráží vyšší ceny dovážených Applů z předchozích let. Ceny zamířily dolů s příchodem dalšího distributora na podzim 2010, takže by mohlo postupně docházet ke změně. Uvidíme v anketě za dalších 10 měsíců.

Zdroj: PCTuning, Startuphustle

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama