zname-prvni-modely-sandy-bridge-e
Novinka Známe první modely Sandy Bridge-E

Známe první modely Sandy Bridge-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 4. 2011 18:11 11

Společnosti Intel unikla roadmapa, známe čipsety i modely High-endu Sandy Bridge

Reklama
Známe první modely Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Až do čtvrtého kvartálu letošního roku bude High-end stále patřit čipsetu X58 Express a procesorům do patice LGA 1366. Podle (neověřených) informací ze zákulisí, bude prý Sandy Bridge-E a čipset X79 Express uveden v první polovině listopadu. Na trh se v tu chvíli dostanou tři procesory, ostatní budou následovat nějaký čas po nich. Podívejme se na ně.

Známe první modely Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvýkonnějším čipem bude Core i7-2980 s pracovní frekvencí 3,3 GHz a 15 MB L3 cache. Potvrzují se tím spekulace, že každé jádro bude mít k dispozici 2,5 MB cache. Zklamáním bude zřejmě ale počet jader prvních modelů. Ten totiž není očekávaných osm, ale pouze šest (plus Hyper-Threading). Lépe vybavené modely prý přijdou až s 22nm výrobním procesem (Ivy Bridge) a nebo ještě letos, to záleží co ukáže Bulldozer od AMD a Intel pak vytáhne svůj záložní plán, nebo nikoliv. Do levnějších sfér pak zamíří čip s taktem 3,2 GHz a menší cache 12 MB L3. I ten bude kompletně odemčený, bude ale zřejmě ještě nějak "okleštěn". Zcela nejlevnějším pak bude čtyřjádro s 10 MB L3 cache a frekvencí 3,6 GHz. Zde Intel opět oznamuje, že se můžeme těšit na vysoké Turbo (revize 3.0), kdy se takt jader CPU bude zvyšovat i o 400 MHz a výše.

Známe první modely Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek pak ukazuje srovnání Sandy Bridge-E a jejich výhody. Potvrzuje se, že čipy nenesou žádné grafické jádro a jsou určeny do nejvýkonnějších počítačů. Také se opravdu setkáme se čtyřmi paměťovými kanály, skvělým přetaktováním (pokud to bude jako u současnych Sandy Bridge - tak masakr). Nezbývá než se těšit na uvedení, uvidíme zdali se situace přeci jen nezmění. Intel totiž vyčkává na konkurenční AMD a jejich Bulldozer, finální roadmapa bude sestavena až poté, co se ukáže výkon novinky od AMD.

Známe první modely Sandy Bridge-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Před pár okamžiky se objevil další zajímavý slajd od Intelu. Hlavní je poslední věta, sandy Bridge-E jako nejvyšší nadšenecká platforma může u nejvyšších modelů Extreme nést místo tradičního vzduchového chladiče malý vodní okruh, třeba od Corsair což ilustruje obrázek na slajdu.

Zdroj: hardware.fr

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama