letajici-roboti-spolu-hraji-tenis-video
Novinka Létající roboti spolu hrají tenis [video]

Létající roboti spolu hrají tenis [video]

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 4. 2011 12:30 12

Vznášedla švýcarského technologického Institutu mají čtyři rotory a dokáží hrát tenis tak, že zvládnou i několikanásobnou výměnu.

Reklama

Na tenisu není nic složitého. Stačí raketa, míček, kurt, pořádná chuť a můžete jít na věc. V době, kdy se roboti umí smát i mračit, zpívat, rozeznávat víno, hrát Jingle Bells, nebo dokonce už běhají svůj první maratón, nikoho asi nepřekvapí, že začínají lidem „fušovat“ i do sportu.

Přesvědčit vás o tom může přiložené video, ve kterém uvidíte dvojici experimentálních vznášedel, kterak spolu hrají tenis. Jde o testovací quadrokoptéry švýcarského Institutu teorie dynamických systémů a řízení, jež využívají čtyř rotorů a mají ve svém středu hlavu s výpletem.

Oba stroje jsou řízené centrálním počítačem, který využívá kamer zavešených nad hřištěm, kterými sleduje pohybující se míček a skrze vyspělý algoritmus vyhodnocuje dráhu jeho letu. A následně vypočítá i úhel odrazové plochy tak, aby se míček do hry vrátil požadovaným směrem. Výsledkem jsou vznášedla, která dokáží pružně reagovat na vzniklé situace, např. při rychlejších výměnách, či umí poměrně dobře žonglovat.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Extremetech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama