nasledky-zemetreseni-v-japonsku-ocekava-se-dalsi-rust-cen-zakladnich-desek
Novinka Následky zemětřesení v Japonsku: očekává se další růst cen základních desek

Následky zemětřesení v Japonsku: očekává se další růst cen základních desek

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 4. 2011 11:30 11

Koncoví zákazníci to pocítí už v polovině dubna. V průběhu května pak cena vzroste o tři až osm procent. Další vývoj bude záležet na aktuální situaci.

Reklama

Ničivé zemětřesení, které před nedávnem postihlo severovýchodní Japonsko, nemá dopad jen na region, ale v oblasti počítačů a IT také na zbytek světa. Podle informací serveru Digitimes bude od poloviny dubna docházet ke dalšímu zdražování cen základních desek.

Výrobci se vzhledem k poničeným infrastrukturám pomalu začínají potýkat s úbytkem zásob, což logicky znovu povede ke zvýšení poptávky a následně i zvýšení cen. Koncoví uživatelé a jejich peněženky rozhodnutí pocítí už od poloviny dubna.

Cena ještě více vzroste v květnu (někteří se domnívají, že o tři až osm procent) a dalších měsících. Už počátkem roku přitom reagoval ASUStek a Gigabyte na nedostatek pracovních sil v Číně a rostoucí ceny materiálů, přičemž své některé modely zdražily až o deset procent. I přes rostoucí ceny to ale zatím koncový zákazník, který si počítač kupuje jako celek, nepociťuje.

Souběžně se zdražením základních desek totiž došlo ke snížení cen některých dalších komponent, takže ve finále koncová cena zůstává na zhruba stejné úrovni. To už ale nebude platit, až firmy přikročí k dalšímu zdražování, které odstartuje za několik týdnů.

Následky zemětřesení v Japonsku: očekává se další růst cen základních desek
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Digitimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama