intel-x79-cipova-sada-pro-nadsence-a-nahrada-x58-dorazi-koncem-roku
Novinka Intel X79: čipová sada pro nadšence a náhrada X58 dorazí koncem roku

Intel X79: čipová sada pro nadšence a náhrada X58 dorazí koncem roku

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 3. 2011 16:30 7

Na veřejnost se dostala roadmapa (cestovní mapa) a další podrobnosti o čipové sadě pro nejvýkonnější procesory Sandy Bridge E (Enthusiast).

Reklama
Intel X79: čipová sada pro nadšence a náhrada X58 dorazí koncem roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve se podívejme na uniklou roadmapu: Ta nám říká, že X58 Express jako absolutní High-end bude na trhu až do čtvrtého kvartálu tohoto roku. Pak bude nahrazen novou platformou pro (movité) nadšence, jméno PCH čipu odhaluje dokument jako X79 Express. Půjde o pomyslný "čipset" pro nejvyšší modely Sandy Bridge-E pro patici LGA 2011.

Koncepce systému je stejná jako u dnešních čipů Sandy Bridge, tedy v CPU je umístěn paměťový řadič, PCI-E rozhraní a procesorová jádra. Integrovaná grafika by v těchto čipech být neměla, už tak půjde o ohromné procesory i bez grafického jádra. V mainstreamu budou až do konce roku úřadovat čipsety P67 Express, X67 Express a Z68 Express. Podívejme se dále na vlastnosti nového PCH čipu.

Intel X79: čipová sada pro nadšence a náhrada X58 dorazí koncem roku
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora je pouze pro CPU řady Sandy Bridge-E (Enthusiast) tedy pro nadšence. Taktovat půjde CPU i paměti, o BCLK se zde nemluví a tak se opět vtírá otázka, zdali i tentokrát nebude taktování omezeno jen na čipy s písmenek "K" v názvu nebo Extreme verze. Ve starém slajdu, ale bylo napsano, že tento čipset bude podporovat zvyšování BCLK jako X58 Express, tedy to snad tak bude.

V procesoru je PCIe rozhraní s 32 PCIe linkami, zde se hovořilo o linkách standardu PCIe 3.0 ale o tom dokument nehovoří. Počet USB je 14, žádné USB 3.0 se nekoná. PCH umí osm ze čtrnácti SATA 6G portů provozovat jako SAS. Čipset dále disponuje osmi dalšími PCIe linkami standardu 2.0 a s procesorem je spojen čtyřmi PCIe linkami.

Z dobře informovaného zdroje jsem se také dozvěděl, že uvedení prý Intel zatím plánuje na druhý týden v listopadu. Což odpovídá i této roadmapě. Zdali bude uvedení uspíšeno nebo bude dodrženo se dozvíme myslím už brzy, hned jak se dostane na trh konkurenční Bulldozter od AMD. Pak bude Intel dále vidět, zdali uvedení uspíšit nebo si pokračovat dle současných plánů.

Zdroj: it.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama