pwn2own-hackeri-uz-prolomili-safari-a-ie-8-chrome-a-firefox-zatim-odolavaji
Novinka Pwn2Own: Hackeři už prolomili Safari a IE 8. Chrome a Firefox zatím odolávají

Pwn2Own: Hackeři už prolomili Safari a IE 8. Chrome a Firefox zatím odolávají

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 3. 2011 17:00 14

Započala očekávaná hackerská soutěž Pwn2Own. Google svému prohlížeči natolik věří, že za prolomení jeho zabezpečení nabízí navrch dalších 20 tisíc dolarů.

Reklama

Včera odpoledne odstartoval v kanadském Vancouveru již pátý ročník akce s názvem Pwn2Own, na které mezi sebou hackeři soutěží o to, kdo nejrychleji a nejelegantněji prolomí ochranu internetových prohlížečů a operačních systémů.

Akce se měl původně účastnit také populární GeoHot, který se do ní zapsal s telefonem Dell Venue Pro a operačním systémem Windows Phone 7. Na poslední chvíli ale svou účast odřekl. Vzhledem k tomu, že jej momentálně nahání komando právníků Sony, by mu přítomnost na akci mohla v soudním sporu přitížit.

Ačkoli pátý ročník odstartoval teprve před několika hodinami, zná již svého prvního vítěze. Jsou jimi členové bezpečnostní skupiny Lupen, kteří využili zranitelností jádra Webkit, a takřka za pár okamžiků ovládli prohlížeč Safari.

Pro demonstraci svého umu skrze stránky spustili systémovou kalkulačku. Odnášejí si tak výhru 15 tisíc dolarů a nový 13“ MacBook Air s MAC OS X Snow Leopard, na kterém hackování probíhalo.

Novou verzi (Safari 5.0.4; pozn. aut) svého prohlížeče vydal Apple až den po zahájení soutěže, takže si za výsledek může do jisté míry sám. Opravovat měla celkem 62 zranitelností. Borci z Lupenu však na svém Twitteru uvedli, že sice opravila některé vážné exploity, ale zdaleka ne všechny.

Bezpečnostní firma HP TippingPoint, která celou akci zaštiťuje, nicméně potvrdila, že Francouzi mohou o výhru ještě přijít, a to pokud se potvrdí, že zranitelnost, kterou prohlížeč ovládli, byla mezitím opravena. Pokud by se tak stalo, výhra připadne prvnímu hackerovi, který využil zranitelnosti v Safari 5.0.3, jež nebyla aktualizací dotčena.

Snažení dlouho nevzdoroval ani Internet Explorer 8, výhru si tak odnáší hacker Stephen Fewer. Zatím bezpečně odolává Chrome 9 a Firefox 3.6. Google svému řešení věří dokonce natolik, že tomu, kdo ochranu prohlížeče prolomí, nabízí navrch dalších 20 tisíc dolarů.

Pwn2Own: Hackeři už prolomili Safari a IE 8. Chrome a Firefox zatím odolávají
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama