google-auto-bez-ridice-si-poradi-i-s-narocnejsi-trasou-video
Novinka Google auto bez řidiče si poradí i s náročnější trasou [video]

Google auto bez řidiče si poradí i s náročnější trasou [video]

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 3. 2011 13:00 15

Na auto byla namontována sestava videokamer, radarových snímačů a laserových dálkoměrů, pomocí kterých vozidlo získává informace o okolním provozu.

Reklama

V průběhu minulého týdne se uskutečnila v kalifornském Long Beach výroční konference TED2011, na které přednášeli inspirativní osobnosti ze světa techniky a vědy, ale i zábavy. Nechyběl také internetový gigant Google, který zde prezentoval svá vozidla vybavená experimentálním systémem, díky kterému jsou schopná jezdit bez lidské obsluhy.

O futuristických automobilech křižujících silnicemi za ostrého provozu společnost informovala poprvé počátkem října. Na cestu napříč Kalifornií bylo tenkrát vpuštěno rovnou sedm testovacích vozů značky Toyota Prius. Součástí jejich výbavy byly radarové snímače, videokamery a snímací dálkoměry, které vozům umožňily vnímat okolní prostředí a reagovat na aktuální provoz.

Jako základ pak posloužily velice podrobné mapové podklady. Vozidla dokázala najet přes 225 tisíc kilometrů s jedinou nezaviněnou nehodou na kontě.

V pátek Google ukázal schopnosti přemisťovadel v náročnějších podmínkách, když auto se prohánělo na předem určené trati. V některých pasážích potom vozidlo dokázalo vyvinuout rychlost vyšší než 60 km/h.

Google auto bez řidiče si poradí i s náročnější trasou [video]
i Zdroj: PCTuning.cz

Nepřehlédněte:

Google vyvinul auta, která nepotřebují řidiče, řídí se sama!

Hybridní vozidla mají přinést větší bezpečnost a pomoci snížit počet mrtvých při dopravních nehodách. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře na silnicích každý rok v průměru 1,2 milionů životů. Evropa překvapivě není pozadu. Na německých silnicích se prohání speciálně upravený Volkswagen Passat, zkonstruovaný experty z Technické univerzity v Braunschweigu.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama