stranky-uradu-v-jizni-koreji-kolabuji-vlada-vyhlasila-stav-pohotovosti-v-kyberprostoru
Novinka Stránky úřadů v Jižní Koreji kolabují. Vláda vyhlásila stav pohotovosti v kyberprostoru

Stránky úřadů v Jižní Koreji kolabují. Vláda vyhlásila stav pohotovosti v kyberprostoru

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 3. 2011 13:00 2

Internetové stránky prezidenta, bank či ministerstva zahraničí čelily masivnímu množství žádostí o přístup. Za ním nestojí uživatelé, ale sofistikovaný virus.

Reklama

Kybernetický útok paralyzoval přes 40 vládních internetových stránek a dalších institucí, jako např. bank či webových portálů, informuje britský list The Guardian s odvoláním na Korejskou komunikační komisi (KCC).

Podle výpisu AhnLab – korejské bezpečnostní firmy, byly napadeny především stránky prezidentského úřadu, ministerstva obrany a zahraničí, parlamentu a několika hlavních bank. Mluvčí KCC v komuniké uvedla, že šlo o útok typu DDoS (Distributed denial of service), neboli odmítnutí služby.

Virus napadl zhruba 12 tisíc jihokorejských a 8 tisíc zahraničních počítačů, které následně instruoval, aby ve stejnou dobu navštívily velké korejské servery, a tak je zahlitily. Útoky jsou dávány do souvislosti s kolapsem několika stránek vládních agentur ve Spojených státech. Útočníka se zatím ale nepodařilo vypátrat.

Útok měl za cíl zřejmě servery jen ochromit, protože nevznikla žádná finanční škoda, neunikly žádné důvěrné informace, uvedla mluvčí KCC. Indicie nicméně vedou k tomu, že za útokem stojí někdo ze zahraničí. Vzhledem k jeho rozsahu je nepravděpodobné, že je dílem jednotlivce. Nejspíše za ním stojí nějaká organizovaná skupina, resp. stát.

Ačkoli ofenziva na citlivá jihokorejská místa nese znaky metod dřívějších útoků, které ukazovaly na čínské hackery, některé jihokorejské agentury stále častěji hovoří o tom, že za útok je zodpovědná Severní Korea.

Nepřehlédněte:

Stránky úřadů v Jižní Koreji kolabují. Vláda vyhlásila stav pohotovosti v kyberprostoru
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama