nechci-byt-warezak-chci-stahovat-z-internetu-levne-a-legalne
Novinka Nechci být warezák – chci stahovat z internetu levně a legálně!

Nechci být warezák – chci stahovat z internetu levně a legálně!

Jan Černý

Jan Černý

1. 3. 2011 06:00 30

Přemýšleli jste, proč existuje pirátství filmů a hudby? Největší příčinou je, že legální obsah je (nejenom u nás) velmi drahý a nedostupný.

Reklama

Protože papír toho snese opravdu hodně a demokracie máme poslední dobou možná více, než je zdrávo, zvykli jsme si protestovat a podepisovat petice za ledacos. A zrovna tehle petice vypadá, že by mohla mít smysl. Není žádný pochyb, že internet je ve většině vyspělých zemí (včetně naší republiky) relativně rychlý a cenově dostupný a jeho uživatelé si zvykli kupovat nebo sledovat digitální obsah na internetu. Hudbu stáhnete z iTunes za pár dolarů, inteligentní obsah jako je zpravodajství, politické diskuze nebo významné události (ne, do této kategorie opravdu seriály z rozvojových zemí nepatří) můžete po odvysílání sledovat ve videoarchivu všech hlavních stanic. Co ale dělat, pokud chcete stáhnout dobrý film anebo dokument? Legální získání filmu je náročné a frustrující. Vzhledem k české legislativě a díravým zákonům však není nezákonné stahovat poslední kinoripy celovečerních filmů.

Nechci být warezák – chci stahovat z internetu levně a legálně!
i Zdroj: PCTuning.cz

A právě na to naráží petice „Nenuťte mě krást!“ Její iniciátoři naráží na to, že autorská díla jsou předražená a většina prostředků získaných z prodeje neputuje k jejich autorům, ale do kapes různých zlodějských sdružení, které pak cenu značně zvyšují. Signatáři petice slibují, že pokud bude k dispozici legální alternativa v následující podobě, nebudou stahovat warez. V petici mimo jiné stojí: „Chci, aby byl cenový model jednoduchý a transparentní. Nevadí mi, budou-li malé rozdíly mezi cenami filmů v závislosti na tom, jak starý film je.“ Dále nechybí několik definicí kvalitního obsahu (tedy ne platby za data, ale opravdu za kvalitu), povolení fanouškům vytvářet a šířit titulky apod.

Nechci být warezák – chci stahovat z internetu levně a legálně!
i Zdroj: PCTuning.cz

Mně osobně se nejvíce líbí požadavek, aby za obsah, za který si zaplatím, byl bez reklam. To je například silně v kontrastu s iVysílaním České Televize. Člověk přece platí koncesionářské poplatky a neměl by přece být obtěžován stupidní reklamou před začátkem přehrávání pořadu. Reklama ať si běží před komerční a bezplatnou reportáží serveru iDnes. Dalším důležitým požadavkem je neomezená možnost přehrávání v rámci běžných zařízení (tzn. obsah v kompatibilním formátu) a bez DRM (omezení pomocí ochran při nakládání s obsahem) a přehledná databáze všech děl.

Aby se však nejednalo o prázdné výkřiky do tmy, je nutné realizovat řešení výhodné pro obě strany. V prvé řadě musí být celý výsledek cenově dostupný a platby přehledné. Například náročný uživatel by platil každý měsíc paušál, který by nepřekročil cenu tří lístků za celovečerní film. Podle statistiky stahovanosti by se pak prostředky rozdělily mezi jednotlivé autory. Petice je mezinárodní a v současnosti je pod ní více než deset tisíc podpisů. Podepsat ji můžete zde (stačí se přihlásit pomocí Twitteru anebo Facebooku).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama