adobe-uvedlo-molehill-api-pripravte-se-na-revoluci-ve-flashovem-3d-obsahu
Novinka Adobe uvedlo Molehill API - Připravte se na revoluci ve Flashovém 3D obsahu

Adobe uvedlo Molehill API - Připravte se na revoluci ve Flashovém 3D obsahu

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

28. 2. 2011 12:15 14

Technologie přinese do Flashe 3D akcelerované na grafické kartě. Vývojářům se tak otevírají široké obzory a my se můžeme těšit na opravdu kvalitní 3D hry.

Reklama

Softwarový gigant Adobe to s Flashem myslí smrtelně vážně a nemyslím tím pouze jeho podporu pro všechna myslitelná zařízení. Vývoj této platformy jde stále kupředu a již dávno neplatí, že by své uplatnění nalezl jen v animacích, nebo jak si mnozí stále myslí - platforma pro banery. K dispozici je pro něj spousta kvalitního obsahu, pokročilých aplikací a mnohdy povedených her. Do dnešních dnů měl jednu velkou slabinu - 3D.

Adobe uvedlo Molehill API - Připravte se na revoluci ve Flashovém 3D obsahu
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné době, tedy ještě „Molehillem netknuté" se má věc následovně. Plnohodnotné 3D ve Flashi je velký problém a díky softwarové akceleraci se musí dělat spousta ústupků, jež ve výsledku znamenají horší podmínky pro vývojáře a tudíž i menší možnosti jeho využití. Naštěstí přichází Molehill API, se kterým se vše posouvá o obrovský kus vpřed.

„Molehill“ je označení pro soubor GPU akcelerovaných 3D API, postavených na ActionScriptu 3, Adobe Flash Playeru a Adobe AIR.  Ve Windows se opírá o DirectX 9 na Mac OS X a Linuxu pak OpenGL 1.3. Mobilní platformy (Android) těží z OpenGL ES 2. Nové API přináší možnosti po kterých vývojáři dlouho volali, jako jsou programovatelné vertex a fragment shadery, nativní z-buffering (způsob, jak dosáhnout korektního zobrazení dvou a více navzájem se prolínajících objektů) apod.

Aby jsme nezůstali jen u nudné teorie, pojďme si ukázat některé připravované projekty. Za zmínku stojí především MAX Racer, Ostrova, Zombie Tycoon IceField Demo a v neposlední řadě multiplayer závody od Flare 3D. Pokud se podíváte na současné 3D hry ve Flashi a porovnáte je s výše zmiňovanými, asi málokdo bude tvrdit, že nevidí rozdíl. Ten tu totiž je a to obrovský. Po instalaci Flash Player Incubator Build si některé z nich již můžete vyzkoušet. Co byste řekli na takové malé NFS běžící v prohlížeči? MAX Racer si můžete zahrát (zde). Opravdu pěkně pak vypadá Zombie Tycoon IceField Demo viz video výše (zahrát si jej můžete zde).

Bude zajímavé sledovat jaké projekty si pro nás vývojáři připraví, ale již teď je jisté, že nás čeká spousta kvalitních 3D aplikací a her. Ty pak ve spojení s multiplayerem nepochybně naleznou početnou komunitu hráčů.

Nepřehlédněte:

Zdroje: FlashRealtime, Adobe Labs, blog.nikolaj.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama