imec-vyrobil-prvni-ohebny-organicky-procesor-blizi-se-era-elektronickych-papiru
Novinka IMEC vyrobil první ohebný organický procesor. Blíží se éra elektronických papírů?

IMEC vyrobil první ohebný organický procesor. Blíží se éra elektronických papírů?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

26. 2. 2011 12:00 5

Procesor je zatím veliký a pouze 8bitový. Jeho výkon se nemůže měřit s dnešními procesory, zvládá totiž pouze 6 instrukcí za vteřinu.

Reklama

Výrobce IMEC je první na světě, kdo vytvořil ohebný mikroprocesor. Čip je 8bitový logický obvod se 4 000 tranzistory a je 10× levnější na výrobu, než stejný křemíkový čip. Mikroprocesor je tvořený vrstvami plastového substrátu, zlata, organického dielektrika a další novinkou – organickými polovodiči. Už v roce 2004 byly objeveny amorfní oxidové polovodiče, ty ale nebyly vhodné pro takovéto využití. Procesor zvládá 6 instrukcí za vteřinu. Není to mnoho, ale určitě se výkon bude zvyšovat. Na svůj výkon je celý okruh obrovský, ale je to dobrý začátek.

IMEC vyrobil první ohebný organický procesor. Blíží se éra elektronických papírů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Využití výrobce vidí například jako elektronický papír, logika ohebných displejů nebo jako informační panel, jestli se nám jídlo v lednici nezkazilo, díky přidáním potřebných senzorů. Největším problémem bylo náhodné spínání tranzistorů a problém s prahovým napětím. Přidáním druhého hradla (gate) do každého tranzistoru, se povedlo mít nad spínáním kontrolu, nedochází k nechtěným sepnutím.

Zdroj: IEEE Spectrum

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama