lucidlogix-virtu-symbioza-s-integrovanou-grafikou-v-sandy-bridge
Novinka LucidLogix Virtu: symbióza s integrovanou grafikou v Sandy Bridge

LucidLogix Virtu: symbióza s integrovanou grafikou v Sandy Bridge

Jan Černý

Jan Černý

25. 2. 2011 06:00 6

Co třeba spojit integrovanou grafiku na filmy a dedikovanou k hraní her? Že jste o tom někde slyšeli? Ano technologie se jmenuje NVIDIA Optimus a LucidLogix přináší svou verzi.

Reklama

O tom, že LucidLogix umí vyvíjet čipy, které přimějí ke spolupráci dvojici grafických karet různých výrobců, není pochyb. Dejme stranou, že škálování není tak účinné jako CrossFireX nebo SLI. Co však zkusit skombinovat na dnešní dobu relativně výkonné grafické jádro v procesorech Sandy Bridge a herní grafickou kartu vloženou do PCIe slotu? Oproti původní Hydře odpadá u tohoto řešení kompletní návrh základní desky a připojení dalšího čipu – jde totiž pouze a jenom o softwarové řešení. Výrobce základní desky anebo notebooku si přikoupí softwarový balíček, kterému přizpůsobí BIOS.

Doporučujeme:

LucidLogix Virtu: symbióza s integrovanou grafikou v Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

I když je vývoj ve fázi raného testování, první funkční vzorky byly již k vidění na CESu 2011. Hlavní výhodou tohoto konceptu je úspora elektrické energie. Zatímco integrované jádro v Sandy Bridge (Intel GMA HD 2 000/HD 3 000) bude uživatel používat k přehrávání filmů a práci ve Windows, dedikovaná grafická karta poběží v úsporném režimu a probuzena bude až v případě spuštění náročné 3D aplikace jako jsou hry. Co si pod tímto pojmem představit není prozatím jasné. Zatímco obdobné řešení pro notebooky NVIDIA Optimus přepne sběrnici do stavu vysoké impedance (D3) a tím zcela odpojí grafické jádro; z popisu LucidLogix vyplývá, že Virtu nejspíše přepne samostatnou grafiku do stavu se sníženými takty definovanými výrobcem (D1 nebo D2). Jediné, co hlásá LucidLogix otevřeně je skutečnost, že pro aktivaci je nutné připojit monitor k výstupu vyvedenému ze základní desky (DVI, HDMI, DisplayPort) a podpora grafických karet obou největších výrobců na platformě Sandy Bridge. Jasné však není, zda bude Virtu fungovat s APU Zacate (architektura AMD Fusion) a jak se zachová při připojení více monitorů.

Co si o této technologii myslíte vy? Má budoucnost, nebo se Intel a NVIDIA dohodne a zahrnou něco podobného do svých ovladačů, aby vyšachovali ze hry AMD a LucidLogix?

Zdroj: LucidLogix, NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama