intel-thunderbolt-alias-light-peak-vyzyvatel-usb-3-0-je-konecne-zde
Apple Novinka Intel Thunderbolt alias Light Peak: Vyzyvatel USB 3.0 je konečně zde

Intel Thunderbolt alias Light Peak: Vyzyvatel USB 3.0 je konečně zde

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

25. 2. 2011 12:00 11

Od první ukázky nového rozhraní, které má být přímým konkurentem pro USB 3.0, uplynuly už skoro 2 roky. Nyní se tato technologie konečně dostává na trh.

Reklama

Intel včera oficiálně představil univerzální rychlé rozhraní, které mělo kódové označení Light Peak. Nyní se oficiálně jmenuje Thunderbolt. Nové rozhraní má být konkurencí pro USB 3.0 a přinést ještě něco navíc. Intel u Thunderboltu používá dvou protokolů, PCI Express a DisplayPort. Protokoly mohou běžet současně v obou směrech, protože Thunderbolt disponuje dvoukanálovým přenosem. První generace zatím nepoužívá optické vodiče, ale pouze měděné. Maximální propustnost 1. generace je proto 10 Gb/s (1,25 GB/s). Intel ale slibuje v 2. generaci, kde chce použít optické vodiče, propustnost až 100 Gb/s (12,5 GB/s). Současné USB 3.0 má přitom teoretické maximum u 4,8 Gb/s, tedy 0,6 GB/s.

Intel Thunderbolt alias Light Peak: Vyzyvatel USB 3.0 je konečně zde
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Univerzálnost spočívá v použití jediného konektoru pro připojení monitoru nebo například úložného zařízení, tiskárny, externí grafické karty apod. Další výhodou je, že na jeden port můžete zapojit více zařízení. V ukázkovém videu je tak na jednom portu připojen NAS server a velký monitor.

Intel Thunderbolt alias Light Peak: Vyzyvatel USB 3.0 je konečně zde
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Díky použití měděných vodičů je možné zařízení napájet až 10 watty. Pro srovnání, FireWire zvládne napájet 8 W, USB 3.0 pouze 5 W. Tato verze Thunderboltu by tak měla být schopna roztoči některé externí 3,5" disky.

Řadič Thunderboltu je připojený čtyřmi PCI Express linkami k PCH a integrovanou (nebo dedikovanou) grafikou pomocí protokolu DisplayPort. Řadič pak tyto dva protokoly a data jdoucí přes ně pošle společně jedním kabelem do zařízení, kde řadič jednotlivé protokoly znovu rozdělí do dvou protokolů. Jak toto bude řešené na platformě AMD zatím není jasné.

Intel Thunderbolt alias Light Peak: Vyzyvatel USB 3.0 je konečně zde
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Teď ale k tomu nejdůležitějšímu. Nové rozhraní se konečně objeví v zařízeních, která jdou na trh. Zatím to jsou nové MacBooky Pro od Apple. Už první ukázky nového rozhraní běžely na platformě Mac OS, dalo se tak očekávat, že se zde objeví jako první. Nové MacBooky taktéž už nebudou mít grafické čipy od nVidia, nýbrž od AMD, řadu HD 6000M.

Na závěr mám pro vás video z předváděčky Thunderboltu právě na nových MacBoocích. Nejprve je kopírovaný soubor 4,5 GB soubor, který se kopíroval maximální rychlostí 800 MB/s do NAS serveru, kde bylo několik disků v neznámé RAID konfiguraci. Druhým testem pak bylo spuštění čtyř Full HD videí jedním kabelem a zobrazené na velkém monitoru. To vše pomocí jednoho kabelu.

Zdroj: PC Perspective

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama